PACIJENTI BEZ INTERNETA

Nisu zaživjele internetske narudžbe u bolnicama

VL
Autor
Diana Glavina
13.01.2009.
u 19:11

Mogućnost naručivanja na pretrage internetom počelo je u svim bolnicama u Hrvatskoj kao dio projekta otvaranja bolničke jedinice za centralno naručivanje pacijenata prije otprilike mjesec i pol dana, kada se počela formirati i nacionalna lista čekanja.

Kao u šoping
Internetske narudžbe, međutim, nisu još zaživjele ni u jednoj bolnici i broj ljudi koji na taj način obavi predbilježbu za pregled ili pretragu doista je zanemariv. Svodi se, u najboljem slučaju, na nekoliko pacijenata dnevno i zasad je riječ o promilima. U nekim manjim bolnicama internetskih narudžbi još uopće nije bilo.

Razlog malog zanimanja pacijenata za naručivanje elektroničkom poštom može biti nedovoljna informiranost, kažu u Ministarstvu zdravstva, jer na internetskoj stranici Ministarstva mogu se pronaći svi podaci o tome kako realizirati internetsku narudžbu, što sve treba navesti u prijavi, a tu su i internetske adrese svih bolnica.

No, ako je suditi prema svakodnevici u bolnicama, pacijentima je od ”suhoparanog” interneta još uvijek draži interaktivni proces i izravna komunikacija, drži dr. Mladen Bušić, ravnatelj Opće bolnice Sveti Duh, u kojoj je na dan četiri-pet internetskih narudžbi. Iako se ne može zanemariti ni to da u bolnice najviše dolaze starije osobe, koje kod kuće nemaju pristup internetu, sasvim je sigurno da će s vremenom ovaj oblik komunikacije u zdravstvu postati jednako popularan kao što je to danas internetsko bankarstvo ili šoping.

Liječnici pozivaju pacijente da, ako su u mogućnosti koristiti se internetom, narudžbe obave na taj način jer će se tako izbjeći čekanje u redu na šalteru i gužve. Tko se odluči koristiti elektroničkom poštom, mora biti i dodatno tehnički opremljen jer mora u privitku dostaviti skeniranu uputnicu, odnosno nalaz specijalista.

Poslati potvrde
Treba poslati i osobne podatke, adresu, broj telefona ili mobitela, e-mail adresu na koju će se poslati potvrda iz bolnice. Jer nakon što pacijent realizira narudžbu za potrebnu zdravstvenu uslugu, dobit će točno definiran termin obavljanja zdravstvene usluge, naravno, elektroničkom poštom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije