KANDIDATI DRAGOVOLJCI

Novi šef SDP-a – hrvatski branitelj

Tonino Picula, Orsat Miljenić i Ranko Ostojić
Foto: Duško Jaramaz/Patrik Macek/Ivica Galović/PIXSELL
1/4
22.09.2016.
u 18:30

Uz ambiciju da preuzmu SDP, Orsat Miljenić, Tonino Picula i Ranko Ostojić imaju i zajedničku prošlost kao dragovoljci Domovinskog rata

Osim pripadnosti SDP-u i intenciji da preuzmu kormilo stranke u danima koji slijede, naizgledniji kandidati Orsat Miljenić, Ranko Ostojić i Tonino Picula imaju još jednu zajedničku osobinu: sva trojica hrvatski su branitelji i dragovoljci Domovinskog rata.

Picula i pas u Oluji

Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić prikupio je 299 dana ratnog puta u borbenom sektoru, od 30. lipnja 1991. do 23 travnja 1992. godine. Prvih šest mjeseci proveo je u dragovoljačkim oružanim skupinama, a nastavio se boriti s 141. brigadom.

– Krenuo sam s winchesterkom i 31 metkom koje mi je dao jedan stari partizan. Iz vojske su me izbacili jer sam rekao da na terenu nema dovoljno oružja, dok se neki po Splitu prošetavaju u novim uniformama – kazao je Ostojić u jednoj od rijetkih prigoda na tu temu, prilikom objave Registra branitelja. Bio je jedan od prvih koji je nedavno stao u obranu Damira Krstičevića kada su ga desni generali optužili za lažiranje dijela ratnog puta. Tada je na društvenim mrežama Ostojić napisao da je koncem prosinca 1991. držao položaje na dubrovačkom ratištu te da ih je predao upravo prozvanom suborcu.

Tonino Picula, pak, u odori hrvatskog vojnika proveo je 97 dana u borbenom sektoru, u prvim mjesecima rata, sve dok 1992. nije imenovan šefom kabineta Ivice Račana. No, sudjelovao je i u oslobodilačkim operacijama koncem rata. Ponešto je o svome ratnom putu rekao tek 2008., nakon što je bio prisiljen uspavati psa Čupka, miješanca terijera kojeg je susreo nakon operacije Oluja i otad ga nazivao ratnim drugom.

Udruge bez komentara

– Sreli smo se sredinom listopada 1995. kada je ušao u dvorište kuće pokraj Hrvatske Kostajnice u kojoj je bio smješten moj vod. Bio sam vojnik. Zovem ga ratnim drugom zbog okolnosti našeg upoznavanja. Poznanstva nastala u ratu imaju dodanu vrijednost – ispričao je Tonino Picula.

Orsat Miljenić svoj je obol Domovinskom ratu dao tijekom 212 dana u borbenom sektoru. Od toga, 71 dan ratovao je kao vojnik, dok je 141 dan bio pripadnik MUP-a. U namjeri da doznamo što o kandidatima za Milanovićeva nasljednika misle njihovi suborci, kontaktirali smo s nekima od šefova krovnih braniteljskih udruga, no oni su odbili komentirati tu temu “kako ne bi utjecali na političke procese”.

>> Picula je dvaput dizao SDP s poda. Miljenić se učlanio tek ove godine, iako je radio i u Račanovoj Vladi, a Ostojić je najteži poraz doživio od Keruma

Komentara 25

JO
JOKS
19:55 22.09.2016.

I matić je bio branitelj

MU
mudri
18:54 22.09.2016.

dragovoljci jesu da!!!Papir svašta trpi.

BJ
Bjelovar112
20:58 22.09.2016.

sta maticu vrijedi sto je bio branitelj kada je radio protiv te populacije . sto vrijedi glavasevicu sto su mu oca zatukli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije