INA

OMV pritišće Vladu da odgodi odluku

16.07.2003.
u 00:00

Može li dio oporbe te nova ponuda OMV-a uzdrmati čvrstu odluku premijera Račana i ministra Jurčića, znat će se nakon Vladine odluke

U četvrtak će biti poznato ime strateškog partnera i vlasnika 25 posto plus jedne dionice Ine. No, austrijski OMV ne odustaje. Novom ponudom, koja je viša od ponuđenih 505 milijuna dolara (koju je dao Mol), iznenadio je sve. Istodobno, kako doznajemo iz pouzdanih izvora, austrijski gospodarski i politički dužnosnici jučer su prijepodne nekoliko puta telefonom zvali ministra Jurčića kako bi utjecali na to da se konačna odluka odloži, potom da Vlada odluči tko je bolji strateški partner jer su sada Mol i OMV financijski izjednačili uvjete.

Zbog svega toga mnogi tvrde da se još dosta toga može promijeniti, pa i da bi Vladina odluka mogla biti i drugačija od očekivane. Kako doznajemo, i mađarski su čelnici već u Zagrebu, gdje s domaćinim razgovaraju o svojim izgledima i daljnjim planovima. S druge strane, Savjet za privatizaciju, na čijem je čelu premijer Račan, uz asistenciju hladnokrvnog ministra Jurčića, nedvojbeno je donio odluku da je Molova ponuda najbolja i da je to pravi izbor za Inu. Nagađanja koja prate završnicu ove privatizacije govore o velikom utjecaju na Mol i njegovu ponudu ruskog Yukosa, koji se trenutačno nalazi u središtu velike financijske afere. U svemu tome, međutim, pokazalo se da je Ina na ovim prostorima doista ostala najvrednijom kompanija, ne samo zbog svoje infrastrukture nego i ugleda. Da se i ne govori o strateškom izlazu na more, koji OMV-u i Molu, pa i ruskim naftnim kompanijama, toliko trebaju. Onaj tko ostane bez Ine, ostat će i bez strategijski zamišljenog osvajanja istočnih tržišta Bosne i Hercegovine, Srbije itd. A ponuđeni novac vjerojatno će se pokazati na kraju kao - sitniš.

Zdravko Cesar

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije