Viša državna veterinarska inspektorica Lovorka Tomičić potvrdila nam je da je donijela rješenje o zatvaranju uzgajališta morskih plodova Budava nedaleko od Pule zbog povećane koncentracije biotoksina u moru i školjkama.
Budava je zatvorena prije desetak dana, kazala je Lovorka Tomičić, a bit će opet otvorena nakon što u roku od 48 sati barem dva nalaza budu negativna na biotoksine. Biotoksini se prate cijelu godinu, a ljeti pojačano. U južnoj Istri prati se akvatorij Medulinskog zaljeva i Budave gdje se uzgajaju školjke. Čim je pojačana koncentracija biotoksina u moru, zatvara se to područje za izlov školjkaša.
- Biotoksin je otrov koji se kod nas najčešće može naći u dagnjama. Za vrijeme termičke obrade temperatura ih ne uništava pa je zato potrebno zabraniti izlov školjkaša. Biotoksini mogu prouzročiti prilično jake tegobe kod ljudi, ovisno o vrsti koja je pronađena. Biotoksine tipa ASP nikada nismo pronašli u našem akvatoriju, a to su biotoksini koji izazivaju amneziju, a biotoksini PSP, takozvani paralitički, utječu na nervni sustav. Ove godine smo takve biotoksine otkrili u jednom slučaju u dagnjama u južnoj Istri, ali i u morskim jajima. Kod nas su ipak najčešći biotoksini DSP koji izazivaju probavne smetnje i najviše ih je u dagnjama - kaže Lovorka Tomičić koja upozorava da za pojavu biotoksina nisu krivi uzgajivači školjkaša nego promjene u moru.
Nedavno je i na internetskim stranicima Ministarstva poljoprivrede objavljeno upozorenje o školjkama i drugim morskim organizmima, i to zbog dolazeće sezone kada se više konzumiraju morski plodovi. Ministarstvo od 2000. godine provodi Plan praćenja kakvoće mora i školjkaša, ali i ispitivanja biotoksina u školjkašima i drugim organizmima koji žive na dnu mora. Posebnu pozornost treba obratiti na morska jaja koja se hrane fitoplanktonskim organizmima, filtrirajući velike količine morske vode.
Konzumacija morskih jaja može prouzročiti trovanje ljudi, a simptomi ovise o vrsti i o količini biotoksina. Plodovi mora, bodljikaši, plaštenjaci i morski puževi smiju se staviti na tržište jedino iz otpremnih centara te moraju biti propisno označeni i s pratećom trgovačkom dokumentacijom. Upozoravaju se građani i subjekti u poslovanju s hranom koji pripremaju i poslužuju navedene morske organizme da ih nabavljaju isključivo na mjestima registriranim za prodaju proizvoda ribarstva te da obrate pozornost da su propisno označeni.
- Morska jaja, koja su manje više nepoznata, su morski organizmi slični morskom krastavcu, mekušci smeđe boje upola manji od morskog krastavca - kaže Vlasta Skopljak iz Zavoda za zaštitu zdravlja. Ona kaže da je to delicija koja se jede sirova i koja je puna joda pa se nekad preporučala osobama s bolestima štitnjače.
U Istri nije baš običaj jesti morska jaja, ali prije nekoliko mjeseci su ih jeli rovinjski ribari pa je pet osoba s jajima unijelo u organizam i paralitičke toksine. Osjećali su slabost i povraćali, no bez težih posljedica. Morska jaja češće se jedu u Dalmaciji, čak i u restoranima, a posebno ih vole Talijani. Zadnjih godina, kaže Vlasta Skopljak, u Istri nije bilo težih slučajeva trovanja zbog konzumiranja školjkaša.