Tri u jedan

Ostojić kao 
hrvatski Putin: Drži policiju, 'obavještajce' i Vladu

'23.08.2012., Zagreb - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic dolazi na 46. sjednicu Vlade Republike Hrvatske, prvu nakon godisnjih odmora. Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
08.07.2013.
u 14:50

Sam sebi nadzor - Analitičari upozoravaju da će sigurnosno-obavještajni nadzor dobiti novu zaštitu, i to u funkciji potpredsjednika Vlade.

Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova, izbor je premijera Zorana Milanovića da na mjestu potpredsjednika Vlade zamijeni Nevena Mimicu, koji je nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju otišao na dužnost povjerenika u Europsku komisiju. Mimica je, podsjetimo, bio desna ruka Milanoviću u radu Vlade, a Ostojić će se sutra predstaviti pred saborskim Odborom za Ustav, a u petak će mu zastupnici glasovati o povjerenju.

Pune ruke moći i ovlasti

Izbor Ostojića na Mimičino mjesto jasna je poruka da je on čovjek od Milanovićeva povjerenja. No smije li i može li Ostojić, koji vodi zahtjevan i odgovoran sektor policije, koordinator je za nacionalnu sigurnost, imati upliv i miješati se u “civilni” posao Vlade? Iako u svijetu postoji praksa da su obavještajci na čelu zemlje, prevelika koncentracija moći u rukama jednog čovjeka nipošto nije dobra, poručuje politički analitičar Tihomir Cipek.

– Nije dobra poruka kada čovjek koji je vezan za obavještajni sektor kontrolira i svu politiku. Bilo bi bolje da je na tome mjestu netko tko se razumije u ekonomiju. Za ljude koji drže policiju bolje je da su profesionalizirani, a da na mjestu potpredsjednika Vlade bude osoba koja mu je protuteža i ograničava mu moć. Apsolutna moć korumpira i stavlja čovjeka na kušnju – mišljenja je Cipek. Osim što drži da je opasna koncentracija moći u jednom paru ruku, Cipek drži da Ranko Ostojić već sada, kao ministar unutarnjih poslova, obavlja dužnost koja traži potpunu predanost te se pita kako će naći vremena za još jednu dužnost. – Kad bi netko tko se nalazi na tri ili četiri funkcije u potpunosti radio ono što treba, ne bi stigao ni spavati. Premijer pokušava stvoriti što širi krug ljudi koji su mu lojalni pa se isti nalaze na više mjesta. To nije dobro – drži Cipek. Slično razmišlja i Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije, koji drži da je prevelika koncentracija moći u Ostojićevim rukama. Upozoravali su na to, napominje, čim je Ostojić postao koordinator za nacionalnu sigurnost.

– Imenovanje na mjesto potpredsjednika Vlade nije u redu. Već i sad ima previše moći, a ulazi i u civilni sektor. Opasno je da jedan čovjek ima previše moći. Nad Ostojićem nema nadzora, povjerljive podatke može koristiti u civilnom dijelu politike – smatra Bosanac.

Među primjerima obavještajaca u visokoj politici podsjeća na Vladimira Putina, u Srbiji na Ivicu Dačića ili Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a...

Nije najveći krimen Vlade

Politički analitičar Berto Šalaj pak drži da postavljanje Ostojića za potpredsjednika Vlade ne mora biti loše i svakako nije najveći krimen Vlade. – Pitanje je – kaže on – je li Ostojić najbolje rješenje, no netko mora biti na tom mjestu kao dio organizacijske strukture, a Ostojić očito uživa veliko Milanovićevo povjerenje koje mu jamči da će mu baš on najbolje obaviti posao. Inače, Ostojić uz posao ministra i predsjednika Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih službi sjedi i u Povjerenstvu za koordinaciju informatizacije javnog sektora, predsjednik je Hrvatske platforme za smanjivanje rizika od katastrofa, a kao dugogodišnjeg člana ne zaobilaze ga ni stranačke dužnosti u SDP-u.

>>Milanović predložio Ranka Ostojića za potpredsjednika Vlade

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije