riječko rodilište

Otac koji želi biti prisutan na porodu djeteta mora platiti 375 kn

doktor, liječnik, bolnica (1)
Marijan Susenj/PIXSELL
02.05.2013.
u 16:42

Uz blagoslov resornog ministarstva prisutnost porodu KBC Rijeka naplaćuje od 2005. godine, nazivaju to "dodatnom uslugom" koja ne ulazi u usluge HZZO-a, stoga podliježe naplati.

Ni posebno emotivan trenutak za roditelje, kada njihovo dijete dolazi na svijet, ne može proći bez bolničkog profita. Naime, ako otac želi nazočiti tome sretnom događaju, u riječkom rodilištu mora platiti 375 kuna. Uz blagoslov resornog ministarstva prisutnost porodu KBC Rijeka naplaćuje od 2005. godine, nazivaju to "dodatnom uslugom" koja ne ulazi u usluge HZZO-a, stoga podliježe naplati. Cijenu je odredilo Upravno vijeće KBC-a. Nakon izmjena Zakona o PDV-u, cijena prisustva porodu od 1. siječnja 2010. narasla je sa 300 na 375 kuna. Oni kojima se to ne sviđa, uvijek mogu odabrati neko drugo rodilište, poručuju iz KBC-a Rijeka, čije je rodilište prvo u Hrvatskoj ponijelo laskavu titulu "Rodilište – prijatelj djece". U Udruzi Roda kažu da je veliki problem što se u većini naših rodilišta na ovaj ili onaj način uvjetuje prisustvo na porodu. Riječki ih primjer pretjerano ne čudi, prisustvo porodu naplaćuju još neka rodilišta, primjerice u Varaždinu, no ima i drugih, "prikrivenih" načina naplate, kroz trudničke tečajeve, čija cijena varira između 300 i 400 kuna, a koji su uvjet za prisustvo očeva na porodu.

– Mnogi za to nemaju novca, zbog čega su žene izravno zakinute, kao i oni koji žive u ruralnim sredinama, pa im je gotovo nemoguće redovito prolaziti trudnički tečaj tijekom njegova trajanja. Problem je i u tome što prisustvo porodu počinje u trenutku kada žena već počinje rađati i kada im partneri više ne trebaju. Emocionalna potpora potrebna im je puno ranije, dok traju trudovi. Žene su za to vrijeme same – kazala nam je Danijela Drandić iz Udruge Roda, napominjući kako je u većini europskih zemalja uobičajeno prisustvo dviju osoba na porodu. Ostaje pitanje hoćemo li prihvatiti ovakvu europsku praksu, a da pri tome ne naplatimo dvostruko nazoćnost dviju osoba.

>> Rode traže pravo na izbor – porođaj kod kuće ili u bolnici

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije