Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJUBIMCI Je li pametno petogodišnjem sinu koji obožava životinje kupiti labradora

Pas na dar tek s deset godina

ned_pas.jpg
Foto: import
29.01.2005.
u 17:20

Moj petogodišnji sinčić obožava životinje. Čula sam da kućni ljubimci i te kako pozitivno djeluju na razvoj djece pa bismo mu suprug i ja za rođendan kupili labradora. Je li pas najbolji izbor za dijete u toj životnoj dobi, pita Zagrepčanka, nesigurna treba li ispuniti molbu svoga sinčića.

- U dobi do pet godina dijete nije spremno ni za kakvog ljubimca, a s pet bi se eventualno moglo skrbiti o ribicama, kornjačicama ili hrčcima - mišljenja je prof. dr. Predrag Zarevski s Filozofskog fakulteta, predsjednik Udruge za istraživanje i promicanje uloge kućnih ljubimaca u životu čovjeka Ljudi & ljubimci.
Ribice su, kaže prof. Zarevski, najmanja obveza. Njih djeca uglavnom gledaju, povremeno nahrane, dok s hrčkom osjećaju veću bliskost, zbog topline njegova krzna i mogućnosti boljeg kontakta s tom životinjom.

Idealni konj i pas
No, u toj su životnoj dobi premali za samostalno preuzimanje bilo kakve odgovornosti. Nemaju ni potpuno razvijene osjećaje koliko su gruba prema životinji ni gnjave li je, kao ni svijest o tome da je ljubimac živo biće koje ne mogu odbaciti poput igračke.

U sedmoj godini života mališanu bi se mogla darovati ptičica - i to papigica - koja lako može naučiti i pričati. Držanje pjevice u kavezu nasilje je nad prirodom, smatra Zarevski. Godinu-dvije starijoj djeci preporučuje se pak držanje mačke, koja i nije tako velika briga budući da je poprilično samostalna, a u dobi od 10 i 11 godina konj ili pas.
- Iako je i konj idealan ljubimac, rijetko si ga tko može priuštiti, pa sam apsolutno za psa. No, on mora biti odluka s kojom se slažu svi članovi obitelji - i svi u skrbi moraju sudjelovati - tvrdi prof. Zarevski.

Stoga bi najbolje bilo sazvati "obiteljsko vijeće" i na komadu papira napisati sve prednosti i mane držanja kućnoga ljubimca. Svakako treba obratiti pozornost i na dodatne troškove koji će se pojaviti dolaskom novoga člana obitelji, ali dakako, i na radost koju on donosi. Ni u kom slučaju ne treba djelovati po načelu "već ćemo se nekako snaći", nego i prije nabave rasporediti zaduženja oko ljubimca.

Tata će ga, primjerice, voditi veterinaru, mama hraniti, a dijete voditi u šetnju, što je dobro i za obiteljski sklad i - odgovornost. U suprotnom, dogodit će se da će briga o psu pasti isključivo na jednog člana obitelji, pa će ubrzo doći do svađa, a u najgorem slučaju i napuštanja životinje.
Četveronožni terapeuti
- U dobi od desetak godina djetetu ne bi trebalo kupiti neki veliku pasminu, s kojom u šetnji neće moći izaći na kraj. U početku bi bilo dobro nabaviti kakvog malog kućnog psića poput šnaucera, pudla ili slatkog mješanca - kaže prof. Zarevski.

Treba ipak paziti i na to da sve pseće pasmine ne odgovaraju svima - neke su bučne, neke ne, a neke se linjaju i nisu pogodne alergičarima. No, uz pravi odabir, s njima je, slažu se znanstvenici, ljepše i sretnije odrastanje.
Djeca koja ih imaju komunikativnija su, samouvjerenija, kreativnija, socijaliziranija, zdravija i lakše ispunjavaju svoje obveze. A i roditelji s njima mogu profitirati! Bit će opušteniji i relaksiraniji. Rjeđe će obolijevati od visokog tlaka i srčanih oboljenja, a lakše će se nositi i sa stresom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije