Od danas

Pastirski pas tornjak priznat je kao pasmina

Foto: Kristina Štedul Fabaca/PIXSELL
1/3
07.11.2017.
u 17:55

Prije 45 godina prijetilo mu je izumiranje, a već u nedjelju 12. studenoga prvi put osvajat će CACIB kandidaturu

Nakon desetogodišnjeg provizornog priznanja, bosansko-hercegovačko-hrvatski pastirski pas tornjak definitivno je priznat kao pasmina.

Potvrđeno je to na današnjoj Generalnoj skupštini FCI-a, Međunarodnog kinološkog saveza, koja je održana u Leipzigu. Ovo je ujedno priznanje i svim uzgajivačima i vlasnicima tornjaka te brojnim kinolozima koji su prije 45 godina krenuli u bitku protiv izumiranja ove pasmine. Za tornjaka je zapisano kako je to planinski pastirski pas čija je uloga od 11. stoljeća bila zaštita stada od pljačkaša i krupnih predatora kao što su vuk i medvjed. Ime mu dolazi po riječi tor, što je ograđeni prostor za ovce.

– Na Svjetskoj izložbi pasa koja se održava u Leipzigu tornjaci će se izlagati ‪u nedjelju, 12.11., a prijavljeno ih je 34. Jedna ženka i jedan mužjak među njima bit će zauvijek upisani u našu kinološku povijest kao prvi psi koji su osvojili CACIB kandidaturu. Naše ostale izlagače koji će u nedjelju biti na izložbi pozivamo, ako im izložbene obaveze dozvoljavaju, na podršku i navijanje – poručuju iz Hrvatskog kinološkog saveza.

 

Ključne riječi

Komentara 9

NV
NV
18:12 07.11.2017.

Sad je i hrvatski? Nema veze što je iz bosne.

LE
LeicesterCity007
00:53 08.11.2017.

Bosanski pas sa područja planine Vlasić/Travnik. Kako smo krenuli uskoro ce i burek biti hrvatsko nacionalno jelo

DU
Deleted user
18:57 07.11.2017.

Slovenci su zaštitili ćevap kao svoje nacionalno jelo ..mogu i Hrvati uzeti Tornjaka . Činjenica je da su ogromnu ulogu u očuvanju te stare pasmine odigrali franjevci .. ipak budimo pošteni , Tornjak je autohtoni , bosanski pas .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije