REAKCIJE

Političari strahuju od verbalnog delikta

04.11.2002.
u 00:00

* Ni u koaliciji ni u oporbi gotovo nitko ne zna tko stoji iza prijedloga - pretpostavlja se SDP - no Zdravko Tomac kaže da ne zna od koga je potekla inicijativa

Prijedlog da se u Kazneni zakon uvede kazneno djelo zaštite predsjednika RH od uvrede bit će među kontroverznijim temama koje će se ovih dana naći na saborskom meniju. Još se ni tinta nije osušila na uratku Ministarstva pravosuđa, a već je počela rasprava o tome uvodi li se nova vrsta verbalnog delikta. U vrijeme komunizma Hrvati su se uvjerili koliko može biti opasno pričati nepoćudan vic ili pjevati pjesme. Za HDZ-ove vlasti, pak, u Kazneni je zakon "96. unesena odredba o zaštiti pet državnih dužnosnika od uvrede. Državni je odvjetnik morao po službenoj dužnosti goniti one koji su uvrijedili neku od zaštićenih osoba, a jedini je uvjet bila pisana suglasnost dužnosnika kojega se spominjalo.

Koaliciji podijeljen gotov prijedlog

Predsjednike države, Vlade, Sabora, Ustavnog i Vrhovnog suda javnost je odmah prekrstila u ličke medvjede, asocirajući na jednu od rijetkih zakonom zaštićenih životinja većeg "formata". Iako se vlast klela da ne želi smanjiti slobodu medija, već uvesti zapadne standarde, bio je to pokušaj da se represivnim mjerama smanji negativno spominjanje predsjednika Tuđmana i njegove obitelji u medijima ili, primjerice, skandiranja protiv njega na Dinamovu stadionu...

Izravna posljedica toga članka bilo je suđenje Feralovim novinarima Viktoru Ivančiću i Marinku Čuliću zbog uvrede predsjednika Tuđmana u tekstu "Kosti u mikseru". Domaći pravosudni skandal dobio je i međunarodne dimenzije, pa se mnogi sjećaju da su u sjedištu Vijeća Europe u Strasbourgu s galerije dvorane u kojoj je Hrvatska baš primana u puno članstvo letjele naslovnice Ferala i padale po nazočnima, uključujući tadašnjeg ministra vanjskih poslova Matu Granića. Europski prosvjednici time su pokazali što misle o zemlji u kojoj se sudi novinarima zbog tekstova. Pod međunarodnim pritiskom na kraju je sam HDZ potkraj mandata ukinuo tu odredbu. Bio je to i zahtjev Vijeća Europe, ali u HDZ-u su računali i na to da bi im to mogao biti dobar marketinški potez uoči izbora.

Najnoviji prijedlog o zaštiti predsjednika RH mnoge je iznenadio i zbog spomenutih iskustava, a zanimljivo je da ni u koaliciji ni u oporbi gotovo nitko ne zna tko zapravo stoji iza toga. Sumnja se da se ideja rodila u SDP-u s obzirom na to da je ministrica Ingrid Antičević-Marinović iz te stranke. No, Zdravko Tomac nam je kazao da ne zna od koga je potekla inicijativa te da je on ne podupire. I šef Kluba SDP-a Mato Arlović izjavio je da SDP tek o tome mora raspravljati. Šef LS-a Zlatko Kramarić kazao nam je da se na koordinaciji šefova koalicije o toj ideji nije raspravljalo i da im je premijer Račan samo podijelio gotov prijedlog izmjena KZ-a, kazavši da ga prouče.

Pravo na stav

- Dugo su ljudi u Hrvatskoj bili kažnjavani zbog verbalnog delikta i svako mi je vraćanje na nešto što nalikuje tome odbojno - kaže Tomac.

Dorica Nikolić iz HSLS-a podsjeća koliko su se svi zajedno, dok su bili u oporbi, borili protiv Tuđmanove samovolje. "Uvođenje novog verbalnog delikta ne mogu poduprijeti te će ova odredba biti dokaz one narodne poslovice - sjaši Kurta da uzjaši Murta", kaže D. Nikolić. Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin smatra da građanin ima pravo izraziti svoj stav te da se, ako uistinu ima potrebe za zaštitom predsjednika RH, onda prihvati prijedlog aktualnog predsjednika Stipe Mesića da uvreda bude prekršaj za koji bi postojale novčane kazne, a ne kazneno djelo.

- IDS apsolutno podupire predsjednika Mesića i nije nam drago kad ga vrijeđaju. Ali, zbog naše prošlosti opterećene verbalnim deliktom trebalo bi od toga prijedloga odustati - kaže Kajin.

Zlatko Canjuga, šef HND-a i nekadašnji Tuđmanov savjetnik, razmišlja da bi trebalo nekako zaštititi instituciju predsjednika RH te podupire Mesićevu ideju o novčanim kaznama.

- Neslaganje s nečijom politikom može se izraziti stavovima, a ne uvredama. No, kad su uvrede zapravo organizirana akcija neke grupacije, usmjerena na rušenje šefa države, onda to treba biti u kaznenom, a ne prekršajnom zakonu. Jer takve su akcije udar na državu i pritom nije bitno ime čovjeka koji je na toj dužnosti - kaže Canjuga.

Mladenka Šarić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije