udar na umirovljenik

Porez na mirovine gastarbajteri plaćaju samo u jednoj državi

Penzioneri
Ivica Galović/PIXSELL
15.01.2012.
u 20:00

Austrija je obavijestila Hrvatsku da će također uvesti porez na mirovine zarađene kod njih, o tome raspravljaju i Slovenci.

Najava Austrije da će oporezivati inozemne mirovine nakon što je Njemačka donijela takav zakon još 2005. potakla je hrvatske vlasti da razmotre opravdanost poreznog izuzeća za mirovine zarađene u inozemstvu. Ministar rada Mirando Mrsić najavio je za ponedjeljak stručne konzultacije o toj temi. Porezna stručnjakinja Marija Zuber, savjetnica časopisa RIF, kaže da međunarodni ugovori o socijalnom osiguranju propisuju da se mirovine oporezuju prema mjestu prebivanja, neovisno gdje su ostvarene.

Njemačka je pozvala umirovljenike koji žive u Hrvatskoj da podnesu zahtjev za poravnanje poreza na mirovine isplaćene nakon 2007. godine ispostavi porezne uprave u Neubrandenburgu. Osobe umirovljene do 2005. plaćaju porez na polovicu mirovine uz uvjet da taj iznos premašuje 8004 eura godišnje. Kod mlađih umirovljenika postotak je nešto veći, s time što će se pune mirovine početi oporezivati od 2040. nakon isteka dugog prijelaznog razdoblja.

– Stranci su dužni podnijeti zahtjev za poravnanje poreza, a ured će na osnovi evidencije utvrditi postoji li porezna obveza – upozorava njemački umirovljenik Ante Šalinović koji smatra da će uvođenje poreza u Hrvatskoj izazvati strahovito veliko nezadovoljstvo među povratnicima.

– To nezadovoljstvo tinja godinama jer je hrvatska država digla ruke od njih i nije vodila računa o situaciji u kojoj su se nalazili. Mnogi će se odjaviti iz Hrvatske ili će zatražiti da im se mirovina isplaćuje na račune u Njemačkoj – kaže Šalinović.

– Smisao međudržavnih propisa je u tome da se porez plati u jednoj državi. Ako Hrvatska uvede porez na inozemne mirovine za svoje državljane prema mjestu prebivališta, tada se te mirovine, prema međudržavnim ugovorima, ne bi oporezovale drugdje. Hrvatska bi trebala promijeniti propise i imati jednak porezni tretman za sve umirovljenike – kaže Marija Zuber te dodaje da se i u Sloveniji razgovara o oporezivanju mirovina stranaca.

Njemačka je porezna služba za Hrvate sve potrebne informacije dala na stranici www.finanzamt-rente-im-ausland.de/hr/.

Komentara 44

DZ
dzukaficuka
22:26 15.01.2012.

A oce gastajbrteri koji rade u HR to isto placati kod nas.Koje gluposti ti pemzici jedva sastavljaju kraj sa krajem sad ih hoce jos oporeziti ijako su vec platili jednom porez na to znaci opet zasto ne oporeze Todorica Cacica koji su zaradili POKRALI na tone love hi hi hi ocete vi KUKURIKU jos cete vi svi KUKURIKAT za JADRANKOM samo pre kasno se koji su ove kretene birali trebali bi snositi odgovornos za to a ne mi koji im nismo dali ni dlaku to vredi za presednika HR idijot kao i njegovi glasaci ha ha ha .Fala BOGU sto nisam kreten kao moji drugovi

KA
karlovcankica
22:26 15.01.2012.

Dragi moji hrvati..u Hrvatsku samo na 3 mjeseca i natrag u drugu domovinu..pa opet ..svake godine.3 mos..USA..3 mos CRO..3 mos gdje god..samo tako..nedozvolite marvi da uzivaju onos sto ste vi zaradili...

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
22:06 15.01.2012.

- Gdje će bit povoljnije tamo ćemo plaćat porez

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije