rano otkrivanje bolesti

Predsjednik razgovarao s predstavnicima Poliklinike Srčana koji su predstavili nagrađeni projekt 'Žene i srce'

Predsjednik Milanović
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta
1/4
18.07.2024.
u 14:28

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković i savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas predstavnike Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju „Srčana“ iz Zagreba, koji su mu predstavili projekt „Žene i srce“, nagrađen na nedavno održanoj regionalnoj konferenciji u Zagrebu. Riječ je o projektu ranog otkrivanja kardiovaskularnih bolesti kod žena iznad 45 godina života u Gradu Zagrebu. Projekt se provodio od 2021. do 2023. godine i obuhvatio je analizu 2000 žena pri čemu su sve žene s povišenim rizikom upućene na daljnju kardiološku obradu i liječenje. 

Ravnatelj Poliklinike prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić, zamjenik ravnatelja dr. sc. Ante Miljak, i voditeljica Službe medicinske biokemije i laboratorijske medicine Andrea Snagić informirali su predsjednika Milanovića o važnosti projekta. Osim što je na regionalnoj konferenciji „HealthComm Forum“ održanoj u Zagrebu Poliklinika Srčana dobila nagradu „HEALTHCOMM AWARD“ za najbolji preventivni projekt u zdravstvu Republike Hrvatske, projekt „Žene i srce“ izabran je kao jedan od 12 najboljih u svijetu te je dobitnik „GLOBAL ACHIEVEMENT AWARD“. 

Zbog uspjeha koji je postigao, projekt je nastavljen i proširen pa se od veljače 2024. provodi pod nazivom „Rani probir KVB kod žena i muškaraca iznad 40 godina života u Gradu Zagrebu“ čime je obuhvaćena šira populacija. Tijekom sastanka, ravnatelj Krstačić istaknuo je da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti u cijelome svijetu, te da su 2022. godine u Hrvatskoj od KVB umrle 23.303 osobe, od kojih je 58 posto bilo žena. Predstavnici Poliklinike također su najavili da će direktorica Univants Healthcare Excellence sa suradnicima posjetiti Zagreb i Polikliniku Srčana u rujnu ove godine kako bi se osobno uvjerili u rezultate i uspjehe projekta. 

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković i savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić

GALERIJA Milanovićev život u slikama

Predsjednik Milanović
1/42

Komentara 1

BU
burza
16:27 18.07.2024.

Kad ce doci u moju mjesnu zajednicu vrijeme je

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije