HAAŠKI SUD

Radić i Šljivančanin uskoro u Haag

04.01.2002.
u 00:00

* Treći vukovarski krvnik Mile Mrkšić liječi se na VMA u Beogradu

SR Jugoslavija mora predati osumnjičene za ratne zločine UN-ovu sudu čak i bez zakona kojim se regulira suradnja s Den Haagom, izjavio je jučer ministar vanjskih poslova Goran Svilanović.

- Ne možemo samo reći da ćemo izvesti ljude pred sud, to se mora i učiniti. Stoga se ne trebamo čuditi što Haaški sud i dalje traži njihovo izručenje - rekao je Svilanović u intervjuu za dnevnik Blic.

Čini se da se njegovo stajalište o tom osjetljivom pitanju razlikuje od mišljenja jugoslavenskog predsjednika Vojislava Koštunice, koji je rekao da se prije izručenja osumnjičenih mora donijeti zakon o suradnji s Haaškim sudom.

- Mi nismo prihvatili zakon o suradnji s Haaškim sudom, niti smo ovdje počeli suđenja osumnjičenima za ratne zločine - kazao je Svilanović.

Srbijanska vlada ponudila je jamstva dvojici časnika bivše JNA optuženih za zločine u Vukovaru pod uvjetom da se predaju Haaškom sudu zajedno s dvojicom generala bosanskih Srba koji su pristali na dobrovoljnu predaju, objavila je u četvrtak beogradska novinska agencija Beta, pozivajući se na banjalučki dnevnik Nezavisne novine. Banjalučki dnevnik, kako prenosi Beta, objavio je da je srbijanska vlada obećala jamstva Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu pod uvjetom da u Den Haag otputuju zajedno s dvojicom generala iz Republike Srpske, Vinkom Pandurevićem i Dragomirom Miloševićem. Agencija ne navodi o kakvim je jamstvima riječ. Treći iz vukovarske trojke, bivši pukovnik JNA Mile Mrkšić, teško je bolestan i liječi se na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, pišu Nezavisne novine.

Nezavisne novine pišu da je predsjednik srpskog entiteta u BiH uspio uvjeriti generale Vinka Pandurevića, optuženog za genocid u Srebrenici, i Dragomira Miloševića, optuženog za ratne zločine tijekom opsade Sarajeva, da se dobrovoljno predaju Haaškom sudu. Zauzvrat su dobili jamstva da će njihove obitelji biti materijalno zbrinute. Do predaje bi trebalo doći u tjednu između 7. i 14. siječnja. (H)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije