STIŽE AMERIČKI JABIL

Najveća investicija u povijesti Osijeka: 'Spojili smo devet čestica u toj zoni u jednu, veličine 170.000 m2'

Jabil veliki američki investitor u IZ Nemetin: Gradonačelnik  Radić i župan Anušić obratili se medijima
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
23.03.2023.
u 14:21

Radić je otkrio kako su u proteklih godinu i pol predstavnici investitora posjetili Osijek najmanje sedam puta i susreli se s Radićem i osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem

Raširenih ih ruku dočekuju u Gradu Osijeku novog, američkog investitora Jabil Inc. Ponosni su što je ova kompanija, koja se bavi visokim tehnologijama u auto industriji i zdravstvu, izabrala upravo grad na Dravi za svoju novu investiciju, i to u konkurenciji desetak gradova u nekoliko europskih država. Naime, najavljena je gradnja Centra izvrsnosti u industrijskoj zoni Nemetin, a trebao bi zaposliti oko 1.500 ljudi.

- Jedna je ovo od najvećih investicija u povijesti Hrvatske, a svakako najveća u povijesti Osijeka - započeo je osječki gradonačelnik Ivan Radić na izvanrednoj konferenciji za novinare. Otkrio je kako su u proteklih godinu i pol predstavnici investitora posjetili Osijek najmanje sedam puta i susreli se s Radićem i osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem.

- Svaki razgovor vodio nas je korak bliže ostvarenju investicije. Oformili smo multiresorni tim koji je investitorima bio dostupan doslovno od nula do 24 sata, sedam dana u tjednu, čim smo osigurali brzo i efikasno rješavanje svih izazova s kojima smo se susretali. Uz našu veliku, predanost, uvjereni smo da je jedan od ključnih razloga za odabir Osijeka mjera oslobađanja komunalnog doprinosa jer smo tako postali konkurentniji u usporedbi s drugim gradovima u okruženju. Naša Industrijska zona u Nemetinu je, nadalje, opremljena svom mogućom komunalnom infrastrukturom. Spojili smo devet čestica u toj zoni u jednu, veličine 170.000 "kvadrata", kako bi se investitori odlučili upravo za nas - pojasnio je Radić čime su privukli Jabil upravo u Osijek.

Foto: 404 Agency

Samim time što ne mora platiti komunalni doprinos, investitor je uštedio 2,5 milijuna eura. S druge strane, Jabil će Gradu Osijeku plaćati 194.000 eura naknade za pravo građenja, prve tri godine, dok će sljedećih 47 godina ta naknada iznositi 270.000 eura godišnje. Odluči li se kupiti zemljište, imat će pravo prvootkupa.Kako bi osigurali kadar potreban Jabilu, posebne su edukacijske programe zajedničkim snagama osmislili Grad, Županija, Elektrotehnička i prometna škola Osijek te osječko sveučilište.

- Donijeli smo potpuno novi način komunikacije s investitorima, u kojem investitora stavljamo ispred politike i svega onoga što koči investicije. Politika je tu da bude na usluzi investitoru i omogući mu najlakše, najjednostavnije i najbrže poslovanje na područje u koje ulaže. Upravo je to napravljeno u Osijeku pa američka kompanija nije otišla, primjerice, u Mađarsku, Rumunjsku, Srbiju, Austriju..., nego je došla k nama - podcrtao je župan Ivan Anušić. Dodao je kako je 1500 radnih mjesta planirano u prvoj fazi, a kako se poslovanje bude zahuktavalo, moguće je i masovnije zapošljavanje.

- Primjetan je trend povratka naših građana iz inozemstva, a ova investicija će biti još jedan alat da ih se vrati još više. Nastavi li se ovako, Osijek i Slavonija bit će mjesto doseljavanja, kao nakon Drugog svjetskog rata - poručio je Anušić. Radić je, pak, naglasio kako Grad Osijek bilježi rekordnu zaposlenost u posljednjem desetljeću, s preko 50.000 zaposlenih. 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
14:46 23.03.2023.

1.500 radnih mjesta. Kakav ogroman iskorak za Osijek i Županije. Bravo !

FR
franjo
16:49 23.03.2023.

Što se ti točno radi ? Ili proizvodnja ili neki trgovački centri? Ne vidim točno što će 1500 ljudi raditi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije