SAD poziva Izrael da izbjegava civilne žrtve u Gazi

27.12.2008.
u 17:10

Sjedinjene Američke Države u subotu su pozvale Izrael da izbjegava civilne žrtve tijekom zračnih napada na Gazu, ali ih nisu osudile, ustvrdivši kako Hamas mora prekinuti raketne napade na Izrael da bi se zaustavilo nasilje.

"Stalni raketni napadi Hamasa na Izrael moraju prestati ako se želi prestanak nasilja. Hamas mora prekinuti terorističke aktivnosti ako želi igrati ulogu u budućnosti palestinskog naroda", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe.

"SAD pozivaju Izrael da izbjegava civilne žrtve dok napada Hamas u Gazi", rekao je u reakciji na izraelsku operaciju u kojoj je dosad poginulo najmanje 195 ljudi.

Organizacija islamske konferencije (OIC) osudila je izraelske napade i nazvala ih "pokoljem" i "ratnim zločinom".

Glavni tajnik OCI Ekmelledin Ibsanoglu u priopćenju je ocijenio kako "izraelska zavjera protiv nedužnih civila zahtijeva hitnu i ozbiljnu reakciju međunarodne zajednice".

"Posljednji izraelski pokolj ratni je zločin i pokazuje koliko malo Izrael mari za međunarodne zakone i Četvrtu ženevsku konvenciju o zaštiti civila u ratno doba", rekao je prvi čovjek organizacije koja okuplja 57 zemalja i predstavlja 1,3 milijarde muslimana.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan zatražio je "najhitniji" prekid izraelskih zračnih napada na Gazu, osudivši ih kao "udar na mirovne inicijative".

"Smatram da je metoda koju je odabrao Izrael, u trenucima kad smo uložili tolike napore u mir, udar na mirovne inicijative. Inzistiram na tome da se taj pristup najhitnije moguće prekine", izjavio je Erdogan, pozvavši i Vijeće sigurnosti na hitnu reakciju.

"Ti su zločini dokaz agresivnog ponašanja cionističkog režima i posljedica šutnje međunarodne zajednice prema nepravednom opkoljivanju stanovnika Gaze", izjavio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hasan Ghashgavi.

Iranski dužnosnik zatražio je "hitnu akciju... Vijeća sigurnosti, OIC i svih zemalja u cilju zaustavljanja cionističkog režima u provedbi njegovih zločina".

Libijski predsjednik Moamer Gadafi stupio je u kontakt s brojnim čelnicima arapskih zemalja kako bi postigli zajedničko "čvrsto i ozbiljno stajalište nakon klaonice koja se danas dogodila u Gazi", izjavio je za AFP visoki libijski dužnosnik, a jordanski kralj Abdullah II kontaktirao je egipatskog i palestinskog predsjednika Hosnija Mubaraka i Mahmouda Abbasa u cilju "pokretanja arapske i međunarodne inicijative u cilju zaustavljanja izraelske agresije".

"Abdullah je pozvao međunarodnu zajednicu da preuzme svoje pravne i moralne obveze prema palestinskom narodu i zatraži od Izraela prestanak agresije na pojas gaze", kaže se u jordanskom priopćenju.

Vatikanski svećenik Federico Lombardi izjavio je kako će izraelski zračni napadi na pojas Gaze vjerojatno potaknuti još veću mržnju u regiji, iako je reakcija Izraela na raketiranje izraelskog teritorija s palestinskih područja bilo "očekivano".

No silina napada i broj žrtava uzrokovali su snažan "dojam", rekao je, ocijenivši napade teškim udarcem Hamasu, ali istaknuvši kako će biti "mnogo nedužnih žrtava".

"Hamas je talac logike mržnje, a Izrael logike da je sila najbolji odgovor na mržnju. Moramo pokušati pronaći drukčije rješenje, iako se to možda čini nemogućim", rekao je Lombardi.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije