NOVO LICE TERORIZMA Pedesetak žena dosad postalo bombašicama samoubojicama

Samoubojice su sve češće žene

svi_samo.jpg
import
15.11.2005.
u 18:43

Izgled im je adut  žene, obično i majke, krhke građe i pogleda koji ne navodi na zločin, potpuno ruše stereotip prema kojem su bombaši samoubojice mladi, do zuba  naoružani muškarci.

Ne izaziva sumnju
I upravo su zato sve moćnije oružje svjetskih terorističkih skupina, čija je posljednja žrtva, odnosno napadačica postala Sajida Mubarak Atrus Ar-Rishawi, uhićena nakon napada u Jordanu, u kojem je nakanila umrijeti sa svojim mužem. Sajida je samo jedna od pedesetak bombašica koje su u posljednjih 20 godina sijale smrt eksplozivom.

Moderne militantne skupine, uglavnom se slažu analitičari, izabrat će bombašicu jer ona već svojom pojavom otklanja sumnju  žene daju život te je manje vjerojatno da će ga i oduzeti. Obično su, naime, najsumnjiviji mlađi muškarci. Žene se sve češće angažiraju u napadima, poput onih koji su se nedavno dogodili u Iraku, indijskome dijelu Kashmira te Jordanu. Moderne su skupine uvjerene da je njihova učinkovitost jača od tradicionalnog islamskog viđenja žene kao odane majke i supruge.

Ubojite Crne udovice
Al-Qaida žene, za razliku od ostalih islamskih skupina, ipak još novači iznimno, a nikako im to nije pravilo. Vjeruju, naime, da su žene, jer su slabije, manje korisne džihadu kao ratnice. Bombašice su posebno jako oruđe Čečenaca. Vođa pobunjenika Šamil Basajev često se znao, do razmetljivosti, hvaliti udarnim odredom "Crnih udovica".

Godine 2003. čak šest od sedam napada počinile su upravo militantne Čečenke. Naoružane eksplozivom, sudjelovale su i u Beslanu te u pokolju u moskovskom kazalištu. Žene su ubijale i u izraelsko-palestinskim sukobima, a motiv koji ih najčešće tjera u smrt ljubav je prema bližnjima koji su stradali.


Samoubojstva su suprotna Islamu

Prije je najviše bombašica dolazilo iz neislamskog svijeta. Žene su bile najomiljeniji teroristi kojima su se služili Tamilski tigrovi, a najradikalniji njihov čin bio je atentat na Rajiva Gandhija, indijskog premijera. Tigrovi žene novače češće nego muškarce,a osobito su tražene mlade žene, bez supruga ili bliskih rođaka. Osim njih, ženama se često u samoubilačkim napadima koriste i gerilski odredi Kurda za akcije u Turskoj. Kurdski teroristi, poput Tamilskih tigrova, naime, vođeni su isključivo nacionalističkim motivima te ne stavljaju one vjerske u prvi plan. Premda je vjera jedan od glavnih pokretača terorističkih napada Al-Qaide, njezini vođe ipak se u posljednje vrijeme ne ustručavaju koristiti se ženama za napade iako je samoubojstvo suprotno islmskoj vjeri.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije