Obilne kiše

Sava ponovno raste u županjskoj Posavini - mještani zabrinuti

Rajevo Selo
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
08.08.2014.
u 14:12

Radi rasta Save na prednasipu u Rajevu Selu, koji je građen u vrijeme poplava nakon što je nasip puknuo, započelo je postavljanje vreća s pijeskom. Prema procjenama, sigurnost u županjskoj Posavini neće biti ugrožena.

Mještani područja u županjskoj Posavini koja su u svibnju bila poplavljena ponovno s velikom zabrinutošću gledaju prema Savi koja i dalje raste te s velikim interesom prate vremenske prognoze i stanje uzvodno.

Osnovni razlog tome je što zbog obilnih kiša Sava ponovno raste i prijeti kao i to što je u uzvodnim dijelovima njezinih pritoka opet došlo do poplava. Zbog rasta Save na prednasipu u Rajevu Selu, koji je građen u vrijeme poplava nakon što je nasip puknuo, započelo je postavljanje vreća s pijeskom. Iako vodostaj raste i po pola metra dnevno pa i više te je jutros iznosio 766 centimetara, prema procjenama maksimalni vodostaj Save kod Županje ne bi trebao prijeći 900 centimetara tako da sigurnost u županjskoj Posavini neće biti ugrožena.

Zbog rasta vodostaja Save kod Županje proglašene su pripremne mjere obrane od poplave za to područje. Prema službenim podacima pripremne mjere obrane od poplava proglašavaju se na vodostaju od 600 centimetara, a redovite kada Sava dosegne 880 centimetara.

- Stanje se normalizira i Hrvatske vode spremno dočekuju mogući veći vodni val jer su prednasipi, koji su napravljeni u županjskoj Posavini, povezani u cjelinu, rekao je direktor Vodno-gospodarskog odjela za srednju i donju Savu Milan Mateša. Zbog porasta vodostaje Save danas je održan i sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko–srijemske županije odakle smiruju situaciju.

Foto: Davor Javorovic, Petar Glebov, Dusko Jaramaz/PIXSELL

(Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

- Temeljem prognoza Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda informiramo javnost da se ne očekuje visoki vodostaj koji će izazvati ugrozu na području naše županije, ponajviše što su vremenske prilike u sljedećim danima povoljne za Hrvatsku i BIH te su vodostaji rijeka koje utječu na rast rijeke Save u stagnaciji ili padu. O svakoj promjeni koja se dogodi, Županijski stožer zaštite i spašavanje i Hrvatske vode pravovremeno će izvijestiti javnost o stanju vodotoka rijeke Save. Također su donijete i Preporuke jedinicama lokalne samouprave na području uz rijeku Savu o daljnjim aktivnostima koje trebaju poduzeti, navode iz Stožera.

>> Može li improvizirani nasip kod Gunje izdržati

Komentara 3

KA
Kakma
14:38 08.08.2014.

Cekajmo samo-- gdje su sada krali pjesak,odgovor ce dati --voda.

LA
laptop
14:54 08.08.2014.

Ipredsjednik je zabrinut otputovao na sastanak sa princem. velika korist od toga..

MA
maaraa
17:23 08.08.2014.

gospodo u Vladi, Saboru,resornim ministarstvima, ..ako ste Vi na godišnjem odmoru ...Sava nije!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije