"SLUČAJ BANDIĆ"

SDP: Ili Bandić ili novi izbori

09.01.2002.
u 00:00

* Tomac: Bandić je priznao svoju pogrešku i ispričao se i smatramo da i dalje može obnašati dužnost gradonačelnika * HNS: Gradska skupština ne treba odlučivati o Bandićevu mandatu, a u hajci ne želimo sudjelovati

Sastančilo se jučer i u HNS-u i u SDP-u, a na dušu Milana Bandića, koji je stavio mandat na raspolaganje, idu živci izgubljeni u dogovorima kako se postaviti u slučaju da zagrebačka Gradska skupština potkraj mjeseca ipak bude morala odlučivati o povjerenju gradonačelniku.

U Praškoj ulici, u sjedištu Gradskog odbora SDP-a, nije bilo iznenađenja. Gradski su esdepeovci jučer, kao i Predsjedništvo stranke na sjednici u ponedjeljak, odlučili ostati uz svog predsjednika Milana Bandića i podržati njegovu osobnu odluku da ponudi mandat na raspolaganje, bez obzira na to stoji li u Pravilniku o radu Gradske skupštine baš taj izraz ili će se morati koristiti neka druga formulacija.

Za prof. dr. Zdravka Tomca nema zapreke da se u bilo kojoj formi mandat gradonačelnika stavi na raspolaganje i da o njemu odlučuju gradski vijećnici.

Tomac očekuje HNS-ovu podršku

- Ponuda ostavke moralni je čin i stranka će na sjednici Skupštine dati argumente koji će dokazati da oni koji traže Bandićevu smjenu - HDZ i HIP - nemaju pravo. Policija je odradila svoj posao, Bandić je priznao svoju pogrešku i ispričao se, dokazalo se da je ova vlast drukčija od one prije, i smatramo da Bandić i dalje može obnašati dužnost gradonačelnika, to prije što i sam to želi - objasnio je prof. Tomac, koji također očekuje da HNS kao koalicijski partner sasluša argumente SDP-a i ne uskrati povjerenje Bandiću.

U HNS-u, pak, nisu baš sigurni da bi cijela priča trebala ići tim smjerom. Prije svega, tvrde da stavljanje mandata na raspolaganje nije opcija u Pravilniku o radu Gradske skupštine, a što se nuđenja ostavke i njihova opredjeljivanja tiče, smatraju da je još rano razgovarati o toj varijanti jer to i ne bi trebao biti predmet razgovora ili glasovanja na Gradskoj skupštini.

Prema Borisu Blažekoviću, glasnogovorniku HNS-a, Milan Bandić prekršio je zakon i pravila dobrog ponašanja i otežao svoju situaciju odnosom prema policijskoj patroli, pa za sve to treba snositi posljedice.

- Kao koalicijski partneri imali smo sukoba i mimoilaženja, ali isključivo vezanih uz zajednički posao koji radimo u gradu. Izvan toga ne želimo donositi ocjene niti sudjelovati u trenutačnoj hajci na gospodina Bandića - prenio je stavove stranke Blažeković.

U HNS-u smatraju da Bandić mora snositi zakonske i moralne posljedice zbog vozačkih prekršaja koje je počinio, ali isto tako naglašavaju da se nije ogriješio o gradonačelničku funkciju, pa stoga Gradska skupština ne treba odlučivati o njegovu mandatu niti sudjelovati u rješavanju njegovih osobnih moralnih dvojbi.

Od HNS-a će se očekivati presuda

No, sudeći prema stavovima SDP-a, od HNS-a bi se ipak moglo očekivati da presudi dođe li ipak cijeli slučaj pred Gradsku skupštinu. U obje stranke tvrde da do toga ima još dosta vremena i nema sumnje da će biti održan niz konzultacija i sastanaka među koalicijskim partnerima, ali SDP očekuje da HNS ne razvrgne koaliciju s njima i stane na stranu HDZ-a i HIP-a. Čak i mogućnost da za vrijeme glasovanja HNS iziđe iz dvorane ili se na bilo koji drugi način suzdrži od jasnog izjašnjavanja, u SDP-u mogu shvatiti samo kao glas protiv koalicije i njezina daljnjeg života.

- Ne prođe li Bandić na glasovanju, rješenje su prijevremeni izbori u Zagrebu - kažu u gradskom SDP-u. Oni, naime, ne namjeravaju odustati od Bandića kao gradonačelnika i stranka iza njega čvrsto stoji. Ne žele uopće razmatrati nekog drugog esdepeovca na njegovu mjestu i odlučni su, bude li trebalo, okušati svoje snage na novim izborima.

- SDP smatra da ima previše posla u gradu da bi se provocirali novi izbori i to nam nije cilj. No, podrži li HNS zahtjeve oporbe, neće nam biti druge jer će to značiti da koalicija više ne može biti uspješna - kažu gradski esdepeovci, spremni u razgovorima s HNS-om do detalja obrazložiti zašto je važno da Bandić i dalje ostane na čelu grada.

Jasmina Popović

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije