budite oprezni

Snažno nevrijeme poharalo Hrvatsku: Danas na snazi nova upozorenja, moguće su jake oluje

nevrijeme
Foto: Damir Spehar/Jurica Galoic/Pixsell/DHMZ
1/7
16.09.2022.
u 07:36

Nestabilno vrijeme pratit će nas i u sljedećim danima, a za danas su izdana i upozorenja za cijelu Hrvatsku

Veliko nevrijeme zahvatilo je u četvrtak dijelove Hrvatske. Nevrijeme je zahvatilo područje Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije te grada Zagreba. Nestabilno vrijeme pratit će nas i u sljedećim danima, a za danas su izdana i upozorenja za cijelu Hrvatsku. Prema prognozi DHMZ-a, u unutrašnjosti će biti pretežno, a na većem dijelu Jadrana promjenljivo oblačno, uz povremenu kišu, mjestimice i grmljavinu. Ponegdje su moguće obilnije oborine uz izražene pljuskove, a osobito na Jadranu, i lokalni neverini.

VIDEO Oluja bjesnila u Čazmi, a ljudi bježali u zaklon

Županijski centar 112 Bjelovar zaprimio je više dojava građana o nevremenu praćenom jakim vjetrom i kišom na području Čazme u četvrtak. Na teren su upućene žurne službe, a djelatnici Službe civilne zaštite Bjelovar u suradnji s predstavnicima Stožera civilne zaštite i županijskim vatrogasnim zapovjednikom obišli su pogođena područja radi inicijalne procjene štete i organiziranja potrebnih aktivnosti na otklanjanju posljedica nevremena. Velika materijalna šteta nastala je na krovovima obiteljskih kuća, poslovnih objekata, vozilima te na osnovnoj školi u Čazmi. Zbog oštećenja dalekovoda došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved posjetio je Čazmu te istaknuo kako je važno brzo djelovati zbog najave novih padalina. Ministar Ivan Paladina potvrdio je kako je 30-ak kuća ostalo bez krovova, a o razmjeri štete tek se trebaju detaljno utvrditi. 

Video: Jaki vjetar u Čazmi prevrnuo i kamione

Ravnatelj Klaićeve Goran Roić potvrdio je da su zaprimili djevojku (15) koja je stradala u nevremenu u Čazmi.

– Primarno je obrađena u OB-u Bjelovar, gdje joj je napravljen CT glave koji je uredan. Kod nas u Klaićevu prebačena je zbog koštane  traume, odnosno prijeloma natkoljenice i nije vitalno ugrožena – rekao je dr. Roić za 24sata

Nevrijeme praćeno vjetrom, tučom te kišom zahvatilo je i područje Grubišnog Polja i općine Berek, gdje je prouzročilo materijalnu štetu na objektima i vozilima. Županijski centar 112 Koprivnica također je jučer zaprimio više dojava s područja Koprivničko-križevačke županije o olujnom nevremenu koje je prouzročilo materijalnu štetu na krovovima kuća, a bilo je dojava o srušenom drveću na prometnicama i o prekidu HT mreže. Nevrijeme praćeno kišom i vjetrom zahvatilo je i područje Našica, Valpova, Josipovca i Osijeka. Županijski centar 112 Virovitica zaprimio je nekoliko dojava građana o oštećenju krovova kuća i o srušenom drveću. U Slatini je drvo palo na elektrovodove te je došlo do prekida opskrbe električnom energijom. U Zagrebu je  zaprimljeno više dojava građana o padu stabala i granja na prometnice, električne i telefonske vodove te više dojava o poplavljenim podrumskim prostorijama i garažama. 

A što se tiče daljnje prognoze, i dalje će nas pratiti kiša i nestabilno vrijeme. Izdan je žuti i narančasti Meteoalarm za cijelu Hrvatsku.

"Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže te opskrbe vodom. Opasni su uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima", stoji u upozorenju.

"Promjena vremena počela je naoblačenjem i kišom koja će u petak i subotu biti još češća i lokalno obilna, praćena i grmljavinom, na Jadranu neverama te u početku još jakim jugom, a u subotu ponegdje i olujnom burom. Temperatura zraka osjetno će se sniziti, najprije i izraženije u većini unutrašnjosti, gdje će već od petka biti više jesenska nego ljetna, zatim i na Jadranu.

Prolazna stabilizacija i sunčana razdoblja u nedjelju neće donijeti znatniji porast temperature, pa će ona i tijekom promjenjiva prvog dijela novoga tjedna u unutrašnjosti ostati niža od prosječne sredine rujna, a i na Jadranu će, usprkos podosta sunčana vremena, idući tjedan biti zamjetno svježiji od ovoga", prognoza je koju je za HRT pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar vratar1
vratar1
07:55 16.09.2022.

pada kišica, mokro je...

HO
Homophob
09:49 16.09.2022.

Iznenaden sam da jos niti jedan balkanistanski (vo)lumen nije povezao "cinjenice" i zbrojio 2+2=7 pa kazao da je katastrofalno vrijeme u Europi posljedica mauslanja Amera sa projektom HAARP ! Ove godine je prosla sezova tornada u Americi sa manje nego 30% od uobicajenog sezpnskog prosjeka! Sezona huricana je prosla vec polovina i tek imamo i Atlantiku 3 nevremena koja su zavrijedila da ih se imenuje sto je manje od 40% uobicajenog prosjeka a nije bilo niti jednog "predsezonskog" makar su uobicajena dva! Znaci Ameri usmjeravaju nevremena namjenjena sjevernoj Americi u Europu! Komentare molim!

MA
malena27
08:27 16.09.2022.

Konvencija o izmjeni okoliša , formalno Konvencija o zabrani vojne ili bilo koje druge neprijateljske upotrebe tehnika preinake okoliša je međunarodna ugovor zabranjivanje vojne ili druge neprijateljske upotrebe tehnika modificiranja okoliša s raširenim, dugotrajnim ili ozbiljnim učincima. Otvoren je za potpis 18. Svibnja 1977. Godine Ženeva i stupio na snagu 5. listopada 1978. Konvencija zabranjuje vremenki rat , što je upotreba modifikacija vremena tehnike u svrhu izazivanja oštećenja ili uništenja. Dakle, prije četrdeset godina je zabranjeno nešto što nije ni postojalo. Ili????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije