Snimat će se i hodnici varaždinskih škola

19.06.2009.
u 17:26

Otkad je u dvorišta varaždinskih osnovnih škola uveden videonadzor nije bilo ozbiljnijih tučnjava i incidenata, rekao je Darko Blaži, načelnik Policijske postaje Varaždin, na današnjoj sjednici Vijeća za komunalnu prevenciju. Složila se s time i gradska pročelnica za prosvjetu Karmen Trubić, a komunalni pročelnik Marijan Bakulić dodao da je namjera premrežiti čitav grad, javne površine, stotinama kamera koje bi čuvale gradsku imovinu.

Kako su na sjednici bili i predstavnici Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije, koje su zanimala iskustva varaždinskih kolega, bilo je nekoliko zanimljivih pitanja - planira li Varaždin uvesti videonadzor i na školske hodnike (što djelomično ima srednja Elektrostrojarska škola) te gdje su inicijatori pronašli zakonsko uporište za sporno premrežavanje čitavoga grada kamerama, što podsjeća na Velikog Brata.

– Oko škola snima se školska imovina, a po gradu gradska. Ne zadire se u tuđu imovinu To ima pravo i svaka privatna osoba ili, npr., banke. Snimke ne služe kao dokaz, ali služe za prevenciju i početak istrage – rekao je D. Blaži, dok je dogradonačelnik Z. Horvat dodao da su iskorištene pravne praznine te da nije bilo primjedbi građana.

K. Trubić potvrdila je da Varaždin razmišlja i o snimanju školskih hodnika. – No još ne znamo kako to izvesti, jer su to konkretne situacije snimanja djece. Ali valja reći da su roditelji u provedenom upitu apsolutno bili za videonadzor u školama i oko njih – kaže K. Trubić.

– Nadzor snimljenog materijala u ovlasti je ravnatelja i osobe koju on ovlasti, te kod pružatelja informatičke usluge. Podaci se ne smiju rasipati ni koristiti u privatne svrhe, a roditelji su obaviješteni o snimanju– rekao je Vladimir Cikač, ravnatelj 5. OŠ. Dodaje da su 3-4 točke izvan škole pokrivene kamerama, no delinkventi su ih već locirali pa razbijaju prozore na “nepokrivenim” mjestima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije