TAJNA HAAŠKA SUB POENA

Solana ne da obrani promatračke dnevnike

Autori: Davor Ivanković, Ivanka Toma
20.03.2009.
u 18:56

U Haagu je otkrivena tajna stara godinu dana – 28. veljače 2008. sudsko vijeće u predmetu Gotovina i ostali izdali su Vijeću Europske unije obvezujući nalog, tzv. sub poenu, kojom nalažu da dostave 95 dokumenata obrani generala Ante Gotovine. Riječ je o izvješćima europskih promatrača iz Knina i Zagreba, iz kolovoza ‘95, a koji se odnose na zbivanja u Oluji.

Ta je sub poena Bruxellessu ostala tajnom, sve dok glavni branitelj Gotovine Luka Mišetić nije, nakon više od godine dana, poslao novi zahtjev i od suda zatražio intervenciju jer od EU nisu stigli traženi promatrački dnevnici.

Naprotiv, nije stigao nikakav odgovor!

Istraga u EU
Obrana A. Gotovine traži sudsku potporu jer je očito riječ o dokumentima koje obrana drži ključnima za dokazivanje Gotovinine nevinosti.

Istodobno, Mišetić traži da sudsko vijeće u Haagu naloži EU da provede istragu i utvrdi tko je iz EU skrio spomenute dokumente.

Tehnički, arhivi u kojima se čuvaju izviješća europromatrača (“slastičari” kako ih se nazivalo u RH, zbog bijelih odora) potpadaju pod nadležnost visokog predstavnika za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane, još uvijek utjecajnog dugogodišnjeg lidera EU.

Ovo je saznanje posebno negativno za principijelnost EU politike prema RH s obzirom na to da je recentna blokada nastavka pregovora o ulasku RH u EU poduzeta i zbog stava pet zemalja EU koje Hrvatskoj predbacuju neisporučivanje tzv. topničkih dnevnika. Valja podsjetiti da RH do sada nije od Haaga dobila sub poenu za dostavu tzv. topničkih dnevnika. Svejedno, to je bio dovoljan razlog da Velika Britanija, Nizozemska, Belgija, Finska i Danska blokiraju pregovore.
Kako ovo nezgodno saznanje oko dvostrukih mjerila EU komentiraju u hrvatskom ministarstvu pravosuđa?

Pritisci na RH
Ministar Ivan Šimonović kaže da hrvatske vlasti nisu znale za haašku sub poenu EU jer je ona izdana tajno, a za to su znale obrane i suci. Zanimljivo mu je da su se RH i Vijeće Europske unije našli u sličnoj situaciji.

Razlika je u tome što je prema njima haaški sud stroži, s obzirom na obvezujući nalog, dok je Hrvatska dobila tzv. obični nalog suda.

EU sada prolazi istu fazu – moraju tražiti dokumente u arhivima i utvrditi lanac onih koji su ih posjedovali, te ustanoviti tko je odgovoran za nestanak dokumenata.

Činjenica je da EU godinu dana ignorira dostavu promatračkih dnevnika i da, istodobno, daje za pravo glavnom tužitelju Sergeu Brammertzu da uz političku moć EU blokira i pritišće RH oko topničkih dnevnika. Hoće li Haag dopustiti dvostruka mjerila?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije