PLJAČKA?!

Srbi su nas opljačkali, a Hrvat dodatno osiromašio

29.05.2002.
u 00:00

Slijepi Josip i njegova kći Ružica moraju trećinu mirovine i plaće dati za šestomjesečni boravak u kući Vinka Lozine te naknadu za nestalu pokretninu

Obitelj Stjepanović, prognanici iz Aljmaša, dobili su u listopadu 1997. od vojno-stambene komisije HV-a na korištenje kuću u Osijeku, Fruškogorska 26a, sve do povratka u okupirano područje. No, zbog šestomjesečna boravka u njoj, pravomoćnim rješenjem Općinskoga suda u Osijeku od 4. listopada 2000., slijepom 80-godišnjem Josipu plijeni se trećina mirovine, kao i trećina plaće njegovoj kćeri Ružici, samohranoj majci.

- Sve je počelo kad je u kuću u Fruškogorsku stigao Vinko Lozina i predstavio se kao novi vlasnik kuće, koju je kupio od Momčila Kukolja. Lozina je zahtijevao od nas da se odmah iselimo i da mu za sve vrijeme stanovanja platimo 300 maraka na mjesec za najam - počela je priču Ružica. Ona je s ocem Josipom, majkom Paulom i kćeri Josipom, nakon, kako kaže, "oštrih prijetnji" iselila iz sporne kuće 28. travnja 1998. Preselili su se u prognaničko "Naselje prijateljstva" u Čepin jer je u njihovoj kući u Aljmašu živjela srpska obitelj iz Voćina.

- Ni iseljenje nije Lozini bilo dovoljno pa moje roditelje i sestru optužuje na Općinskome sudu za otuđenje svih stvari iz kuće, što je čista laž! Točno znam što je od pokretnina bilo u toj kući jer sam u njoj boravio sa svojim suborcima, prije nego što su moji u nju uselili - tvrdi Ružičin brat Benedikt Stjepanović. On napominje da su njegovi iz sporne kuće izišli samo sa svojim osobnim stvarima, a da je ključeve preuzeo Lozinin odvjetnik Lujo Medvidović.

- Nije bilo dosta što nas je opljačkala srbočetnička armada, već nas sada treba dodatno osiromašiti Hrvat tereteći nas za više od 20.000 kuna, i to za najam kuće kojom smo se koristili jer kao prognanici nismo imali kamo, te za stvari koje je Lozina na neviđeno kupio s kućom. Kućom u Fruškogorskoj prije nas se služila naša vojska pa smo s njima popisali stvari prije našega useljenja i svakako tvrdim da u njoj nije bilo ni motora, ni sintesajzera, šivaćega stroja i još mnogo čega za što nas sud i Lozina terete - tvrdi Ružica.

Uvidom u njezinu platnu listu vidljivo je da joj se na mjesec skida 834,61 kuna, a ocu Josipu 464 kune, sve dok se Vinku Lozini ne nadoknadi šteta. Šteta za pokretnine procijenjena je na 14.600 kuna s kamatama od 1998. godine, zaštićenu najamninu od 125,20 kuna mjesečno Stjepanovići plaćaju za razdoblje od 15. siječnja do 28. travnja 1998., a tome se pribraja 6326,12 kuna za parnični trošak.

Edita Roterbauer

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije