RAZMATRAJU NOVE MJERE

Srbija i dalje s više od 6000 novozaraženih na dnevnoj razini, još 55 žrtava korone

Beograd: Na snagu stupile nove mjere za suzbijanje širenja koronavirusa
Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
1/3
11.12.2020.
u 17:49

Svakog dana u bolnicama diljem Srbije više od 100 novozaraženih završi na covid odjelima zbog infekcije koronavirusom, a Beograd s više od tisuću novozaraženih na dnevnoj razini i dalje je najveće žarište koronavirusa

Broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji već dulje od dva tjedna ne pada ispod 6000, a posljednji epidemiološki podaci u petak pokazuju i visok postotak hospitaliziranih i oboljelih koji trebaju intenzivnu njegu i respiratore. I epidemiološki presjek u petak ukazuje na novi porast broja pacijenta na bolničkom liječenju - 8667 u odnosu na jučerašnjih 8594, dok je na respiratorima već treći dan zaredom više od 300 pacijenata.

Svakog dana u bolnicama diljem Srbije više od 100 novozaraženih završi na covid odjelima zbog infekcije koronavirusom, a Beograd s više od tisuću novozaraženih na dnevnoj razini i dalje je najveće žarište koronavirusa. Krizni stožer održao je u petak sjednicu i razmatrao moguće nove mjere, ali se zasad ostalo samo na odluci da sadašnja ograničenja ostaju na snazi do 15. prosinca.

Posljednjih tjedana članovi stožera ustrajno ponavljaju apel o izbjegavanju okupljanja i odustajanju o prazničnih zabava i masovnijeg dočeka Nove godine. Utemeljenost tih apela i ozbiljnost epidemiološke situacije u Srbiji ravnatelj vojne covid bolnice "Karaburma" i član Kriznog stožera pukovnik Ivo Udovičić u petak je ilustrirao jednom ironičnom i brutalnom šalom.

"Što se tiče priče o Novoj godini i dočeku Nove godine, da ne bi bilo sve tako tužno, evo jedna šala - mi spremamo na 'Karaburmi' doček Nove godine. Okitili smo bor, stavili smo zaštitnu masku na bor i vizir i svi ste dobrodošli za doček Nove godine", rekao je Udovičić na tiskovnoj konferenciji poslije sjednice Kriznog stožera.

U Srbiji je u posljednja 24 sata testirano 19.826 uzoraka, korona virus potvrđen je kod 6534 osoba, a preminulo je 55 oboljelih, dosad ukupno 2227. Na respiratorima je 319 pacijenata od njih ukupno hospitaliziranih 8667. Danas je priopćen i podatak da je koronavirusom zaraženo i 3107 liječnika i medicinskih djelatnika u srbijanskom zdravstvenom sustavu. Od početka epidemije testirano je, prema službenim podacima, više od dva milijuna uzoraka.

Poslije nagovještaja o mogućem uvođenju obaveznog PCR testa za sve srbijanske državljane koji namjeravaju doći iz inozemstva da bi novogodišnje i božićne blagdane proveli u Srbiji, to je mjeru danas zatražila i nevladina liječnička udruga Udruženi protiv covida.

Krizni stožer priopćio je ranije da se razmatra mogućnost uvođenja obvezne karantene i negativnog PCR testa za državljane Srbije i strance koji bi mogli doputovati tijekom predstojećih praznika, što stožer vidi kao dodatnu prijetnju širenju epidemije. Ta odluka zasad je samo prijedlog, a mogla bi biti uvedena poslije 15. prosinca, kad se očekuje analiza učinaka dosadašnjih mjera i ograničenja.

U Srbiji je na snazi paket mjera koje podrazumijevaju skraćeno radno vrijeme trgovačkih centara i uslužnih djelatnosti do 17 sati svakog radnog dana, a tijekom vikenda od 17 sati u petak do pet ujutro u ponedjeljak. Iznimka su trgovine s ograničenjem do 21 sat, te ljekarne i benzinske crpke koje mogu raditi neograničeno. 

 

>> Pogledajte i ovaj video: Nove mjere za trgovačke centre i trgovine u Hrvatskoj koje vrijede do 10. siječnja

Ključne riječi

Komentara 3

DA
DarthVader
19:51 11.12.2020.

Iva begovicka, kao prvo nemaju 7 milijuna stanovnika, vec 5 Drugo, kod njih je situacija 3 puta losija od hrvatske. Zato ne lazi kao i tvoji istomisljenici. I slovenija je gora od nas.

TU
Tuky
19:09 11.12.2020.

Imaju manje mrtvih nego Hrvatska, a smrtnost je najbolji pokazatelj stvarne zaraženosti. Možemo zaključiti da je kod nas broj zaraženih dnevno najmanje dvostruko veći.

IB
iva.begovic
17:57 11.12.2020.

6000 na 7 miliona stanovnika koliki je broj stanovnika u Srbiji isto je što i 3400 na 4 miliona stanovnika koliko ima Hrvatska. Malo matematike čisto da ne bi bilo zluradih usporedba. Jer eto, po broju inficiranih "šišamo ih" za cca 30 %.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije