ŠTO NAS ČEKA OVE ZIME

Stigla prognoza za snijeg u Hrvatskoj: Evo u kojem mjesecu možemo očekivati bijeli prekrivač

Ilustracija
Foto: Pixsell/Severe Weather
1/4
04.09.2024.
u 13:36

Prema najnovijim prognozama, očekuje se da će zima 2024./2025. donijeti manje količine snijega u velikom dijelu Europe u usporedbi s prosječnim sezonama

Andrej Flis, stručnjak specijaliziran za dugoročnu prognozu, objavio je na stranici Severe Weather kakvi vremenski uvjeti očekuju Europljane tijekom zime 2024./2025. Flis naglašava da predviđanja snježnih padalina pokazuju globalni vremenski utjecaj slabe La Niñe, koja se sada počinje pojavljivati u Pacifiku, pripremajući se za zimu. La Niña pritom izravniji utjecaj ima na Sjevernu Ameriku, no to ne znači da ne utječe i na Europu. 

Flis se, pišući analizu, koristio dvama vodećim modelima za sezonsko vremensko prognoziranje: ECMWF (Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze) i UKMO (Met Office iz Ujedinjenog Kraljevstva). Podaci za ove prognoze prikupljeni su sredinom kolovoza te su najnoviji mogući. Prema najnovijim prognozama, i to obaju modela, očekuje se da će zima 2024./2025. donijeti manje količine snijega u velikom dijelu Europe u usporedbi s prosječnim sezonama.

Flis je najprije počeo s ECMWF-om, najčešće korištenim i visoko cijenjenim sustavom za prognoziranje. Prosječna prognoza za Europu pokazuje ispodprosječne snježne padaline. Međutim, zbog utjecaja lokalnog niskog tlaka na sjeveru prognozira se više snijega nego obično u Skandinaviji.

Prognoza za studeni također pokazuje većinom ispodprosječne snježne padaline širom Europe. Neki potencijal za više snijega vidi se nad Alpama i sjevernim Balkanom, uključujući i Hrvatsku. Prognoza za prosinac pokazuje manje snijega nego obično nad većim dijelom kontinenta. Područje s više snijega nalazi se nad Alpama i opet nad sjevernom Skandinavijom. Prognoza za siječanj pokazuje smanjen potencijal za snijeg nad većim dijelom kontinenta. Međutim, predviđa se da će se područja s više snijega proširiti prema jugoistoku, vjerojatno zbog anomalije visokog tlaka na sjeverozapadu.

VEZANI ČLANCI:

Prema UKMO prognozama, Europa pokazuje slične obrasce, s očekivanjem za ispodprosječne snježne padaline na većini kontinenta, ali s većim količinama snijega predviđenim za Skandinaviju i dijelove Alpi. Slične sezonske varijacije predviđaju se i za studeni i prosinac. Zaključno, obje prognoze, ECMWF i UKMO, pokazuju slične obrasce, u skladu s očekivanjima temeljenim na La Niñi. "Kao što uvijek biva s dugoročnim prognozama, važno je pratiti najnovije podatke i ažuriranja kako bi se dobila točnija slika predstojeće zime", upozorava Severe Weather.

FOTO Iz vode izronilo davno potopljeno selo, pojavili se ostaci domova, škole i crkve: Stanovnici su ih morali ostaviti

Ilustracija
1/15

Komentara 10

ME
Melada
14:57 04.09.2024.

Pouzdana prognoza vremena za period dulji od deset dana je jednako vjerodostojno kao gatanje iz kave!

PR
pravednik2
16:54 04.09.2024.

Snijeg će možda pasti u periodu između prosinca i travnja. Najnovija prognoza.

KE
keka56
16:04 04.09.2024.

Ne znaju što će biti za sat vremena, a kamoli na zimu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije