Stručnjak za sigurnost za Večernji:

'Pa nisu zaustavili Ljubu iz Siska. Kakva saznanja Severina može uopće imati o Srebrenici? Takvo nešto radilo se prije 50 godina'

Severina 6. svibnja dolazi na ročište na Općinski prekršajni sud u Zagrebu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
26.08.2024.
u 12:28

Analitičar sigurnosti Tonći Prodan objašnjava za Večernji kako države, uključujući Hrvatsku, postupaju u slučaju sumnje na špijunažu

Kako države uobičajeno postupaju u slučaju sumnje na špijunažu, kao i praksu u našoj zemlji, pojasnio nam je analitičar za sigurnost Tonći Prodan. – Bilo koja osoba, bez obzira na to je li povezana s državnim tijelima, ako radi neke aktivnosti koje se mogu podvesti pod špijunažu, čini kazneno djelo, i tako je u svim državama. Može joj se, stoga, suditi, ali se mora dokazati što je to ona radila. Državne službe imaju na raspolaganju čitav niz mjera za prikupljanje podataka, što javnih što tajnih. Takve istrage mogu provoditi sigurnosno-obavještajne službe, ali i policija - objašnjava Tonći Prodan.

– U cijelom instrumentariju koji policija i sigurnosno-obavještajne službe imaju na raspolaganju, mogu se provoditi tajne mjere prikupljanja podataka, no da bi to bilo legalno, kada je u pitanju Hrvatska, Vrhovni sud RH mora dati odobrenje za provođenje takvih mjera, a tom sudu morate dobro obrazložiti zašto zadirete u temeljna prava i slobode pojedinca. Dakle, morate objasniti koje je podatke prikupljala, što je radila... U slučaju policije, njoj takve mjere odobrava sudac istrage. Tako, zapravo, izvršnu vlast kontrolira sudbena vlast – dodaje.

Utvrdi li se osnovana sumnja u špijunažu, osumnjičenik može biti uhićen, određuje mu se istražni zatvor, provodi se istraga i, ako se podigne optužnica, suđenje. – Što se tiče konkretne situacije, o kojoj je u tamošnjim medijima praktički objavljena jedna rečenica, može se raditi o spinu, gdje Srbija na takav način skreće pažnju sa svojih unutarnjih problema na nešto sasvim deseto. Baš kao i u slučaju zaustavljanja Severine na granici, to će medijski odjeknuti. Odnosi Hrvatske i Srbije su antagonizirani. Praksa je u mnogim zemljama u svijetu, ako se utvrdi da je netko prekoračio granicu, da se takve aktivnosti prezentiraju veleposlanstvu strane države i zamoli se da ta osoba napusti područje. Ovo što je objavljeno može biti istina, ali i totalna laž, no skreće se pažnja u medijskom prostoru, prikazujete sebe kao žrtvu – ističe ovaj stručnjak.

Bilo koja osoba u bilo kojoj državi, dodaje Prodan, može odrađivati špijunske poslove, i to ne samo za jednu državu, već za više njih, primjerice, ako joj netko plati da dođe do određene osobe i dobije određene podatke. – Vratimo se ponovno slučaju Severina: nisu zaustavili Ljubu iz Siska, nego medijski eksponiranu osobu. Kakva ona saznanja uopće može imati o Srebrenici? Takvo nešto radilo se prije 50 godina – zaključuje.

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, u ponedjeljak rano ujutro na području Beograda Sigurnosno-informativna agencija (BIA) u suradnji s drugim nadležnim državnim tijelima uhitila je osobu opisanu kao  "hrvatski špijun", prenijele su beogradske Novosti na svojoj web-stranici. BIA je "provela kontraobavještajnu operaciju na planu uhićenja hrvatskog špijuna", prenosi list. Novosti dodaju da je akcija rezultat "višemjesečnog operativnog rada BIA-e i nastavak suzbijanja špijunskog i destruktivno-subverzivnog djelovanja hrvatske obavještajno-sigurnosne službe SOA-e."

Međutim, nakon što su pojedini srbijanski mediji objavili da je u Beogradu rano jutros navodno uhićen "hrvatski špijun", upitali smo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova imaju li ikakvih informacija o tom slučaju. – Nemamo nikakvih saznanja o navedenoj temi, niti da se takav događaj uistinu dogodio – kratko su nam odgovorili iz Ministarstva. Također, srbijanski mediji u ponedjeljak prenose i kako je srbijanska policija u nedjelju navečer na granici privela hrvatsku pjevačicu Severinu zbog "spornih izjava" u medijima. 

FOTO Znate li da kroz Hrvatsku protječe najhladnija rijeka na svijetu, evo o kojoj je riječ

Severina 6. svibnja dolazi na ročište na Općinski prekršajni sud u Zagrebu
1/14

Komentara 30

Avatar Ponosna i Lijepa
Ponosna i Lijepa
12:05 26.08.2024.

Podizali su optužnice i hapsili Hrvate za navodne ratne zločine, za špijunažu, onog dečka su ubili , u Beogradu za novu godinu, ja ne znam šta ih privlači u tu prčvaru, ali nek se ne žale ako ih netko tamo maltretira , jer nemaju tamo šta tražiti.

Avatar Mileseva
Mileseva
13:08 26.08.2024.

Ne moze Severina bez Srbije i Srba a nije jedina...

TI
tigidar9
12:36 26.08.2024.

Ma znade ona najbolje kako će sa Srbima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije