KAŠTELANI PROSVJEDOVALI

Tko je dopustio betoniranje trga starog 500 godina?!

storyeditor/2024-09-04/PXL_040924_120084135.jpg
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/17
05.09.2024.
u 09:14

Tijekom ovoga mjeseca planiran je nastavak betoniranja i ostalih ulica koje graniče s trgom.

Stanovnici Kaštel Staroga pobunili su se protiv betona na Brcu, središnjem povijesnom mjesnom trgu koji je u sklopu obnove betoniran. "Hoćete li betonom zalivat i suhozide?", "Povijest i beton zajedno?", "Brce bez betona" pisalo je na transparentima koje je držalo stotinjak okupljenih mještana, koji, tvrde, kad izvode radove u svojim kućama, moraju zadovoljiti strogim konzervatorskim standardima i uvjetima, a sada kada je betoniran glavni trg u Kaštel Starom, najvrjednija povijesna cjelina u Kaštelima, premještena fontana i štandarac, nitko od nadležnih nije reagirao.

Kuće u kamenu

– Struka je u ovom slučaju izgubila kompas. Trebali su reagirati konzervatori, a i Grad Kaštela. Ljudi koji su investirali u obnavljanje svojih kuća na ovom prostoru nisu smjeli doslovce brokvu zabiti bez javljanja konzervatorima koji su provjeravali i zatvorene prostore i tražili da sve bude u drvu i kamenu. Institucije su zakazale i došlo je do betoniziranja kompletne jezgre. Asfaltirano je Brce, dvije velike štrade i poprečne ulice. Ako usporedimo sa Splitom, to je kao da ste betonirali Peristil, Voćni trg i sve ulice uokolo. Nikakve razlike nema – ispričao je Denis Urošević Beroš, jedan od prosvjednika.

Povijesni centar Kaštel Starog doživio je rekonstrukciju Brca i okolnih ulica kako bi se ponajprije spriječilo istjecanje mješovite odvodnje u more i zagađenje mora u luci. Osim radova na fekalnoj kanalizaciji i zamjeni dotrajalog vodoopskrbnog cjevovoda, izvodili su se radovi na oborinskoj odvodnji i parternom uređenju.

VEZANI ČLANCI: 

– Problem je nastao u onom trenutku kada se betonirao povijesni trg koji je u zoni A spomeničke zaštite jer je riječ o spomeniku nulte kategorije. Tu je najstariji kaštelanski kaštel Ćipiko iz 1480. godine, dakle tu je ta povijesna jezgra, a oni su ga zalili betonom. Nevjerojatno! – rekla nam je jedna od prosvjednica.

Trg zaliven betonom

Mještani su pokrenuli i potpisivanje peticije kojom traže uklanjanje betona s trga i stavljanje kamena. Ističu primjer susjednog Kaštel Novog čije je Brce, središnji trg, rekonstruiran i obnovljen sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, kada je i popločan kamenom. I mještani Kaštel Staroga bili su vrlo zadovoljni kada su počeli radovi, ali sve je, smatraju, upropašteno zbog štednje jer ne vide drugi razlog zbog čega i njihovo Brce nije dobilo kameni pod.

>>> FOTO Prosvjed mještana u Kaštel Lukšiću zbog betoniranja glavnog trga i premještanja fontane 

storyeditor/2024-09-04/PXL_040924_120084135.jpg
1/17

Riječ je o poslovima koji su počeli u studenom prošle godine. Naručitelj radova je agencija Eko kaštelanski zaljev, dok su investitori Vodovod i kanalizacija za radove na fekalnoj kanalizaciji i zamjeni vodoopskrbnog cjevovoda te Grad Kaštela za radove na oborinskoj odvodnji i parternom uređenju. Tijekom ovoga mjeseca planiraju nastaviti s betoniranjem okolnih ulica, koje je prekinuto zbog turističke sezone. Građani pozivaju sve uključene institucije na sastanak, za koji očekuju da bi se trebao održati u Gradu Kaštelima i na kojemu bi morali biti i konzervatori.

>>> FOTO Posljednjem ispraćaju hrvatske legende u Splitu nazočila brojna poznata lica

storyeditor/2024-09-04/PXL_040924_120084135.jpg
1/30

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije