KORONAVIRUS U SVIJETU

Bivši republikanski predsjednički kandidat umro od covida-19, bio na Trumpovom skupu

Herman Cain
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
30.07.2020.
u 18:20

Najviše oboljelih u svijetu broje SAD i Brazil.

U svijetu je trenutno zabilježeno 17,195,721 71 oboljelih od COVID-19. Preminulih je 670,322, a oporavljenih 10,706,687. Najviše oboljelih broje SAD i Brazil. 

Tijek događanja:

18:16 Herman Cain, televizijski voditelj i bivši republikanski predsjednički kandidat, umro je nakon što se zarazio covidom-19, javlja njegova internetska i Facebook stranica.

Cainu (74) je covid dijagnosticiran niti dva tjedna nakon što je sudjelovao na izbornom skupu predsjednika Donalda Trumpa u Tulsi krajem lipnja, gdje su sudionici boravili blizu jedni drugih, a da nisu nosili maske za lice kako bi spriječili širenje koronavirusa. Veći dio srpnja proveo je u bolnici u Atlanti.

"Slomljeni smo, a svijet je siromašnije mjesto. Herman Cain je otišao kako bi bio s Gospodinom", stoji na njegovoj stranici.

Cain, koji je sebe nazivao ABC čovjekom - na engleskom skraćenica za "Amerikanac-Crnac-Konzervativac" - tek je počeo voditi novu emisiju na Newsmax TV-u te se nadao da će imati važnu ulogu u predsjedničkoj kampanji 2020. godine, rečeno je. 

15:30 - U Bosni i Hercegovini u četvrtak je prijavljeno 313 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 2 su osobe je preminule od posljedica zaraze, izvijestili su iz instituta za javno zdravstvo u toj zemlji.

Nakon tesiranja nešto manje od 1800 uzoraka zaraza je potvrđena kod 210 osoba u Federaciji BiH i 95 u Republici Srpskoj dok je u distriktu Brčko koji je zasebna administrativna jedinica bilo osam novozaraženih.

Najveće žarište zaraze i dalje je područje Sarajevske županije u kojoj je od srijede potvrđeno 75 novih slučajeva.

Ukupni broj slučajeva zaraze od pojave virusa SARS-CoV-2 u BiH sada je nešto veći od 11.300 a umrlo je 328 osoba.

11:39 - U Sloveniji su zadnja 24 sata potvrđene 24 nove zaraze koronavirusom, 10 više nego prethodni dan, potvrdila je u četvrtak slovenska vlada.

Broj ukupno potvrđenih slučajeva infekcije od početka epidemije time se povećao se 2139, dok je aktivnih slučajeva zaraze 242.
Trenutno su zbog Covida-19 na liječenju u bolnicama 22 osobe. Od toga je pet na intenzivnim odjelima, među njima tri osobe na respiratoru. Broj umrlih od početka epidemije nije se promijenio i iznosi 117, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Novi slučajevi zaraze u zadnja 24 sata zabilježeni su u  16 općina, a najviše ih je bilo  u Rogaškoj Slatini (5), gdje je u vrtiću zaražena jedna odgojiteljica i jedno dijete,  te Ljubljani (4).

10:30 - Ukrajina je prijavila rekordan dnevni broj od 1.197 novozaraženih osoba u pandemiji koronavirusa, objavilo je u četvrtak ukrajinsko vijeće sigurnosti i obrane. 

Broj novozaraženih oštro se povećao u zadnja dva mjeseca nakon postupnog ublažavanja mjera koje je počelo krajem svibnja.
Ministar zdravstva Maksim Stepanov rekao je da je proteklog dana 284 ljudi hospitalizirano, što je također rekordan broj.

Ukupan broj zaraženih porastao je na 68.794, uključujući 1673 smrtnih slučaja te 38.154 oporavljenih do 30. srpnja.

10:00 - Republikanski zastupnik, koji je za vrijeme boravka u američkom Kongresu redovito odbijao nositi masku za lice pozitivan je na koronu, potvrdio je osobno u srijedu u tvitu. Više pročitajte ovdje

08:55 - Australija je zabilježila najsmrtonosniji dan u pandemiji koronavirusa u četvrtak s najmanje 13 umrlih i više od 700 novozaraženih, uglavnom u državi Victoriji, gdje je vlada naredila da svi stanovnici na otvorenome moraju nositi zaštitne maske.

U cijeloj zemlji je od koronavirusa umrlo ukupno 189 ljudi, više od polovice u Victoriji, drugoj po broju stanovnika, te u glavnom gradu Melbourneu, rekao je australski premijer Scott Morrison.

Australija se ponosila brzim uspjehom u obuzdavanju pandemije, no drugi val koji je u Victoriji počeo prošli mjesec prisilio je Melbourne na karantenu te izazvao širenje u drugim područjima, uključujući Sydney.

08:00 - Argentina je počela klinička ispitivanja za liječenje COVID-19 koristeći hiperimuni serum razvijen pomoću konjskih protutijela, priopćio je u srijedu laboratorij ovlašten za ispitivanja novoga lijeka.

Serum proizvodi biotehnološka kompanija Inmunova, a dobiva se ubrizgavanjem proteina SARS-Cov-2 od kojih konji stvaraju veliku količinu neutralizirajućih protutijela. Njihova  se krvna plazma zatim pročisti i obrađuje.

Nakon pozitivnih rezultata u laboratorijskim testovima, kliničko ispitivanje učinkovitosti seruma provest će se na 242 osobe kojima je dijagnosticiran umjeren do teški oblik bolesti, objavio je laboratorij.


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije