LIKVIDACIJA

Neriješeno ubojstvo: U sačekuši 2005. ubijen nogometni menadžer Dino Pokrovac

Foto: Arhiva VL
1/5
12.06.2023.
u 08:38

Po opisu sumnjivog, nepoznatog čovjeka kojeg je Pokrovčeva udovica Moravka vidjela u ulazu zgrade, policijski su crtači napravili i fotocrtež potencijalnog sumnjivca, no u gotovo dva desetljeća dugoj potrazi za ubojicom ni to nije pomoglo. Istraga je prebačena na Odjel za hladne slučajeve Ravnateljstva policije. Na današnji dan točno je 18 godina od tog ubojstva.

U klasičnoj sačekuši 11. lipnja 2005. u zagrebačkom naselju Trnje, između 2.30 i 3.20 ujutro, s tri je hitca, dva u prsa i jednim u glavu, ubijen tadašnji nogometni menadžer Nike Kranjčara, 43-godišnji Dino Pokrovac. Godinu i pol dana prije no što je ustrijeljen, u haustoru svoje zgrade u Korčulanskoj ulici 3a, Pokrovcu je ispred ulaza u zgradu bio zapaljen skupocjeni Mercedes, vrijedan 80 tisuća njemačkih maraka. 

Vještačenjem je utvrđeno da je ipak bila riječ o podmetnutoj paklenoj napravi koja je eksplodirala nakon što je Pokrovac izašao iz Mercedesa te ušao u svoj stan. Pokrovac je tada odbio policijsku zaštitu.

Samo 16 mjeseci kasnije ubijen je, a ta je vijest snažno odjeknula.

VEZANI ČLANCI

''Smrt Dine Pokrovca doživio sam kao veliki šok. Ne mogu vjerovati da je netko mogao ubiti čovjeka koji je cijelog života pomagao ljudima, a osobito nogometašima“, rekao je Miroslav Ćiro Blažević, tadašnji trener Hajduka.

„To je strašno. Nemam riječi“, kratko je komentirao Zdravko Mamić, tada izvršni dopredsjednik Dinama.

„Pogođen sam, kao i svi, no najteže je njegovu djetetu i supruzi. Njima izražavam iskrenu sućut“, poručio je Niko Kranjčar, a detaljnije reakcije možete pročitati u arhivi Večernjeg lista

 

Foto: Arhiva VL

Likvidacija s potpisom profesionalca

Špekuliralo se da paljenje automobila i ubojstvo imaju isti potpis. Vještačile su se čahure pronađene na mjestu ubojstva, tragalo se za oružjem kojim je ono izvršeno te za počiniteljem koji je bio u bijegu. U sklopu intenzivne kriminalističke obrade obavljeni su obavijesni razgovori s mnogim nogometašima. „Ubijeni je bio javna osoba, sa širokim krugom prijatelja i znanaca i sigurno ćemo sa svima njima razgovarati, kao i s poslovnim partnerima. Provjerava se sve iz njegova prijašnjeg života i drugih krugova“, rekao je tadašnji zamjenik glasnogovornika PUZ-a, Davor Tor, istaknuvši kako Pokrovac policiji nije prijavio nikakve prijetnje, a njegova je supruga izjavila da Dino nikada ni s kim nije bio u sukobu.

VEZANI ČLANCI

Tko je bio Dino Pokrovac

Još kao 10-godišnjak Pokrovac se sa svojim roditeljima doselio u Zagreb. Iz Poljana kod Drniša, gdje je rođen 1962., preselio se u Sigečicu na zagrebačkom Trnju. Brzo se "sprijateljio" s nogometnom loptom te je trenirao u pionirima Dinama i juniorima Chromosa, pod trenerskom palicom Ilije Lončarevića koji je kasnije kao trener Dinama i omogućio transfer Nike Kranjčara u Hajduk. 

U osamdesetima postaje šef redara u diskoklubovima, slovi kao opasan lik koji koketira s podzemljem. Godine 1985. započeo je ugostiteljski biznis, otvorivši kafić "Canzona" u Gundulićevoj ulici, a kasnije i kafić „Dino“ te autopraonicu na Sigečici. Bio je strastveni ljubitelj automobila te je u svojoj kolekciji imao "Ferrari", "Mercedes CL 500", ali i kultni "Harley Davidson".

Na stranici https://arhiva.vecernji.hr/ nalazi se najveća digitalna arhiva izdanja dnevnih novina u Hrvatskoj, ali i u regiji. Pretplatite se danas i dobivate uvid u više od 60 godina hrvatske povijesti.

U nogometno-menadžerske vode kreće 1999. s poslovnim parternom, nogometnom ikonom Davorom Šukerom. Pokrovac je sa Šukerom bio menadžer niza igrača – dinamovaca Drpića i Ješe, zagrebaša Pelaića, inozemaca Andrića, Carevića i Krpana te u Hajduku Kranjčara, Hrmana i Dragičevića, a veze je imao i s Vejićem i Turkovićem. Jedan od posljednjih na dugom popisu bio je bivši reprezentativni stoper Hajduka Mato Neretljak kojeg je Pokrovac plasirao u Južnu Koreju.

Ne čudi stoga što je i Cico Kranjčar želio da se upravo dvojac Pokrovac-Šuker pozabavi i karijerom njegova sina, tada 16-godišnjeg, Nike Kranjčara. 

Oko središta moći mrežu pletu i politika i podzemlje

Likvidacija Dine Pokrovca, prema mišljenju mnogih, bila je još jedan tragičan dokaz o neraskidivim vezama mafije nogometa kao jednog od najprofitabilnijih poslova gdje se vrte milijuni. Javna je tajna tada bila da su mnogi, među kojima i brojne poznate osobe, upravo od Pokrovca posuđivale novac.

VEZANI ČLANCI

Za počiniteljem se i dalje traga...

No, uza sve te brojne teorije i još brojnije pretpostavke misterij ubojstva Dine Pokrovca ni nakon punih 18 godina još uvijek nije riješeno iako su u potragu za ubojicom uključene čak i inozemne službe. Po opisu sumnjivog, nepoznatog čovjeka, kojeg je Pokrovčeva udovica, Moravka, vidjela u ulazu zgrade, policijski su crtači napravili i fotocrtež potencijalnog sumnjivca, no u gotovo dva desetljeća dugoj potrazi za ubojicom ni to nije pomoglo. Istraga je prebačena na Odjel za hladne slučajeve Ravnateljstva policije.

Komentara 2

DU
Deleted user
10:34 12.06.2023.

Jovanovići zalijevaju močvaru...

ZW
zweistein
09:08 12.06.2023.

jel' ovo spada pod isušivanje močvare.... jovanoviću?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije