TRAGEDIJA

Ubio se policajac koji je štrajkao na Markovu trgu

18.04.2002.
u 00:00

* Nema govora da bi ga ja prijavio za navodno mito od 100 kuna - rekao nam je dr. Slavko Sakoman, prisjetivši se jučer događaja kad je zaustavljen zbog prekršaja

ZAGREB - Nije mogao podnijeti otkaz. Bio je među prvim hrvatskim redarstvenicima, čiji je i član udruge bio. Prošao je Pakrac, Plitvice, Oluju, bio je ranjen u Kostajnici i nije za to tražio naknadu. Govorio je kako ga samo Šime Lučin može spasiti ako povuče potpis s rješenja o otkazu, plačući nam je to jučer ispričala Petra Geljić, sestra Branka Jozića (46). On se u utorak u pet sati ubio na Klaki.

Do 20. ožujka bio je policajac II. policijske postaje na Črnomercu, a pripadnik MUP-a od 21. rujna 1990. godine. Tek 8. travnja uručen mu je otkaz jer je, kako je navedeno u rješenju od 7. ožujka, nesavjesno obavljao posao.

- Navodno je uzeo 100 kuna mita od dr. Sakomana za prometni prekršaj, ali kleo mi se da nije on to nikad i da ne bi uzeo. Taj čovjek koji ga je navodno prijavio pratio ga je mjesec dana. Kad smo pitali tko je to, nisu nam htjeli reći - pričaju Petra Geljić i Marinko Jozić, brat pokojnog Branka.

Zbog otkaza je štrajkao i na Markovu trgu, gdje je i dva dana štrajkao glađu. Bio je uznemiren, u ponedjeljak su sestra i šogor bili s njim do ponoći. Govorio je da neće sebi ništa napraviti, ali ujutro je bio mrtav. Boljela ga je, kažu, nepravda. U rješenju o otkazu navedeno je da je 27. siječnja ove godine na križanju Čanićeve i Ilice zaustavio "peugeot", rekao građaninu da je prošao kroz crveno. Umjesto prekršajnog postupka, navodi se, uzeo je 100 kuna, ne izdavši pritom građaninu potvrdu, čime se ogriješio o pravila službe i zakon, zbog čega je dobio otkaz.

- Išao je i kod odvjetnika, ali rekli su mu kako su mu male šanse. Nikad nije bio disciplinski kažnjavan, dvije i pol godine mu je trebalo do mirovine. Željeli smo ga pokopati pokraj poginulih kolega, makar i sami platili, ali rekli su nam da to nije moguće jer on više nije policajac. Nije ipak to zaslužio - ispričala nam je ogorčena rodbina.

Prof. dr. Slavko Sakoman prisjetio se jučer tog događaja.

- Sjećam se da me zaustavio i rekao da sam prošao na crveno, a ja sam mislio da je žuto. Žurilo mi se na intervenciju, htio sam da to odmah riješimo na mjestu događaja i on mi je rekao da me to stoji 100 kuna. Dao sam mu 500 kuna i on mi je uzvratio 400. Tada se umiješao neki muškarac u civilu rekavši da se tako ne radi. Oni su se prepirali, a ja sam otišao bez potvrde. Nema govora o tome da bi ga ja za nešto prijavio i nisam htio imati ništa s time kad me policija zvala i telefonski se raspitivala o tome događaju - rekao nam je dr. Sakoman.

D. Miljuš

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije