Zeleni Karlovac

Uklonit će 35, a zasaditi 75 stabala, da vrate parkovima stari sjaj

stabla
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
17.10.2012.
u 11:10

Problemi parkova su bolesti drva, točnije dugogodišnji nesustavan rad, pa su ovakvi zahvati potrebni radi očuvanja i sigurnosti

Imamo sustavan pristup, a osnova svega su nam stručne studije – kaže Darka Spudić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Karlovačke županije.

Karlovcu i metasekvoja

Najavljuje uređenje Vrbanićeva perivoja i Marmontove aleje, najvrednijih parkovnih prostora u Karlovcu koji su pod zaštitom ove ustanove, a ujedno će se uređivati i Šetalište dr. Franje Tuđmana. Plan je u Marmontovoj aleji od danas do 25. listopada rušiti tri platane, a zasaditi sedam.

 – Nove platane uzgojene su u našem rasadniku – otkriva tehnička direktorica Zelenila Gordana Purgar.

Rušenje je predviđeno za 21. listopada, a 11. studenog će se orezivati krošnje 15 stabala. Cijena ovih zahvata je 80.000 kuna. U Vrbanićevu perivoju plan je srušiti 13 stabala javora, brijesta, hrasta, kestena, ariša, smreke i katalpe. Orezivat će se 35 krošnji, a posadit će se 29 stabala, i to crnog bora, brijesta, katalpe, kestena, ariša, ginka, taksodiuma, ali i prve karlovačke metasekvoje.

Rad pokraj Korane vrijedan je 86.000 kuna. Na promenadi će biti uklonjeno 19 stabala lipa i kestena, a posadit će se 15 lipa, ginko i 17 kestena.

 – Cilj je unaprijediti postojeće stanje i vratiti stari sjaj – objašnjava D. Spudić.

 Ovi se planovi temelje na stručnim studijama, a razmotreni su i s udrugama za zaštitu okoliša. Najčešći problemi parkova su bolesti drva, odnosno dugogodišnji nesustavan rad. Stoga postoji potreba za što obuhvatnijim zahvatima poput ovih radi očuvanja parkova i sigurnosti prolaznika.

Član Upravnog odbora Ekološkog društva Pan Denis Frančišković pozdravlja aktivnosti, ali uz opaske.

 Dvije platane i u Nazorovu!

 – Problem je posipanje soli zimi, jer to šteti stablima. S obzirom na to koliko je novca u Karlovcu utrošeno na gluposti, trebalo bi dati više za drvorede. Važno je izraditi i digitalni katastar parkova i kupiti uređaj za procjenu zdravstvenog stanja stabala te donijeti dugoročne, petogodišnje, planove održavanja parkova i drvoreda. Zelenilo bi dvije platane iz svojeg rasadnika moglo posaditi i u Nazorovoj, što je bilo najavljeno – komentirao je Frančišković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije