Berba

Unatoč otežanim uvjetima, urod je odličan

berba (1)
Foto: Anton Ficko/VLM
1/5
16.09.2010.
u 16:44

Vremenska prognoza je takva da se više nema što čekati. Što je dozrelo, dozrelo je.

GRIŽANE - Mimo plana, počela je berba i u vinogradima Vinodolske doline u zaleđu Crikvenice.

- Vremenska prognoza je takva da se više nema što čekati. Što je dozrelo, dozrelo je i ako se prognoza pokaže istinitom, kiše mogu samo pogoršati stanje grožđa, rekao nam je stručnjak za proizvodnju vina Andrija Biro, koji je na berbu u vinogradima obitelji Štifan u Grižanima stigao čak iz Vukovara. No zadovoljan je količinom i kakvoćom.

- S obzirom na ovogodišnje otežane uvjete, urod je odličan, (pr)ocjenjuje berbu A. Biro. On je dolaskom Vukovaraca iz VUPIK-a u Novljansko polje bio među prvima koji je prije 18 godine vratio vinovu lozu Vinodolu, a tim su stopama nakon toga krenuli i Vinodolci. Prvi među njima i povrtanik iz Njemačke, Grižanac Zvonko Štifan, čiji posjed s oko 3000 čokota loze već godinama daje više od tisuću litara kvalittenog vina. Nakon što se razbolio i umro, tradiciju je nastavila njegova supruga Mila.

U 11. berbi slador je visokih 19 posto, a prve procjene govore o proizvodnji najmanje 1500 litara kvalitetna vina, žlahtine, pinota bijelog i crnog vina dobivenog sljubljivanjem frankovke, cabernet sauvignona i merlota u strogo određenom omjeru.

Berba grožđa u Vinodolskoj dolini potrajat će ovisno o sorti i dozrelosti do Miholje, 29. rujna.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
17:15 16.09.2010.

K\'o da slušam Francuze. \"Urod odličan, obzirom na vremenske uvjete. Vino nikad bolje\". I tako svake godine. ;o)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije