ŠVERCAJU IH PREKO BJELORUSIJE

Unatoč svim mogućim sankcijama prema Rusiji, jedno se ipak prešućuje: Ruski oligarsi toga se ne žele odreći

Moskva
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
07.06.2024.
u 09:29

Predsjednik Vladimir Putin i sam se nekoć vozio u oklopljenom Mercedesu Pullman prije nego što je prije nekoliko godina prešao na ruski Aurus Senat

Njemačka se protivi naporima Europske unije da zatvori rupu koja omogućuje da luksuzna roba, uključujući luksuzne automobile, dospijeva u Rusiju preko Bjelorusije, kažu četiri diplomata EU. Troje njih je reklo da Francuska također nije suglasna s tim. Oporba Berlina i Pariza dovela je zemlje EU-a do razmatranja mogućnosti podjele 14. paketa sankcija protiv Rusije od sličnih mjera protiv Bjelorusije, kako bi se postigao dogovor na vrijeme za godišnji summit G7 koji se održava u Italiji od 13. do 15. lipnja, piše Politico. To bi omogućilo EU-u da nastavi s velikim sankcijama na plin dok se rasprava o sankcijama protiv Bjelorusije odgađa.

EU je uvela sankcije Bjelorusiji prije nego što je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu, kažnjavajući Minsk zbog lažnih predsjedničkih izbora 2020. godine na kojima je autokratski vladar Aleksandar Lukašenko proglasio pobjedu i suzbio mirne prosvjednike. No, sankcije protiv Minska nisu tako dalekosežne kao one koje su od tada uvedene protiv Moskve, što omogućuje da Bjelorusija postane tranzitna stanica za sankcioniranu robu koja dospijeva u Rusiju. Dvije zemlje dijele carinsku uniju i usko su integrirane. 

"Ako poduzmemo slabe mjere protiv Bjelorusije, dok znamo da roba stiže u Moskvu preko Minska, to je pomalo smiješno", rekao je jedan od diplomata EU-a, kojem je odobrena anonimnost, kao i ostalima intervjuiranima za ovu priču, kako bi razgovarali o povjerljivim pregovorima.

VEZANI ČLANCI: 

Vrhunac luksuza za svakog samopoštovanog ruskog oligarha ili aparatčika je vrhunska Mercedesova limuzina — sa svojim plavim svjetlom koje treperi, sirenama koje zavijaju i pratnjom SUV-ova s naoružanim tjelohraniteljima, već su dugo poznati prizor na ulicama Moskve i drugih ruskih gradova. Predsjednik Vladimir Putin i sam se nekoć vozio u oklopljenom Mercedesu Pullman prije nego što je prije nekoliko godina prešao na ruski Aurus Senat.

"Princip je jasan: Kad se sankcija odobri, sve rupe moraju biti zatvorene. Kada je izvoz luksuzne robe u Rusiju zabranjen, takva roba ne smije dospjeti u Rusiju preko trećih zemalja," rekao je Zsolt Darvas, viši suradnik u think tanku Bruegel.

Porast uvoza

Uvoz automobila iz EU-a u Bjelorusiju prošle je godine narastao na 2,6 milijardi dolara, što je više nego četverostruko povećanje u usporedbi s 2021. godinom, prema podacima njemačkog ekonomskog tima, koji savjetuje zemlje uključujući Ukrajinu i Kosovo u ime njemačkog Ministarstva gospodarstva. Istraživači su zabilježili najveći relativni porast u sektoru luksuznih automobila, koji je činio dvije trećine ukupnog povećanja uvoza s vrijednošću od 1,4 milijarde dolara. S obzirom na to da taj porast proturječi domaćem razvoju tržišta automobila u Bjelorusiji, "vjerojatno" je povezan s daljnjim reeksportom u Rusiju, napominju.

Francuski diplomat naglasio je da Pariz zagovara "snažne sankcije protiv zemalja koje zaobilaze sankcije", ali je rekao da se fokus treba usmjeriti "na robu koja služi ruskom ratnom naporu." Slično tome, njemački diplomat naglasio je da "Njemačka podržava snažne mjere protiv zaobilaženja sankcija, ali da se fokus treba usmjeriti na robu koja je relevantna za rusku agresiju."

Protivnici prodaje luksuzne robe Rusiji tvrde da predsjednik Vladimir Putin želi zadržati svoju elitu na svojoj strani — i osigurati vlastitu poziciju u Kremlju — upravo osiguravanjem da njegovi najbliži saveznici imaju gurmansku hranu i luksuzne automobile. U međuvremenu, europski glavni gradovi su blizu dogovora o zabrani reeksporta ruskog ukapljenog prirodnog plina — povijesni prvi potez koji bi Moskvi mogao uskratiti nekoliko milijardi profita. Francuska, Španjolska i Belgija bile su glavni centri za uvoz ruskog LNG-a, od kojih se veliki dio zatim reeksportira u zemlje uključujući Njemačku i Italiju.

Ali s Mađarskom kao glasnim protivnikom sankcija povezanih s energijom i nekoliko drugih glavnih gradova koji žele više detalja o potencijalnim posljedicama, ostaje nejasno hoće li taj dio paketa zapravo biti dogovoren prije sastanka G7 sljedećeg tjedna — koji je bio predložen kao neslužbeni rok. "Ako tri članice EU-a iz G7 žele sletjeti u Pugliju s lijepim paketom sankcija u svojim torbama, morat će pokazati neki osjećaj konsenzusa," rekao je peti diplomat.

GALERIJA Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija će prvo gađati ove lokacije

Moskva
1/29

Komentara 20

Avatar alteralterego001
alteralterego001
10:19 07.06.2024.

Hehe. To je ono o čemu govorim. Pokvareni zapad i SAD ratuje protiv Rusa ali svi u Rusiji , i Srbiji, koriste proizvode tog pokvarenog zapada i SAD. Ako su oni vaši neprijatelji onda budite dosljedni pa vratite sve Mercedese, BMW, Iphone itd. Nemojte koristiti Internet, Google, Microsoft itd. Povucite svoju lovu iz zapadnih banaka da ga zločesti zapad ne bi mogao koristiti i zarađivati na vama.

AR
arwin
11:09 07.06.2024.

To da ruskim milijarderima Putin mora podilaziti s Mercedesima ne pije vodu. Ruskim oligarsima kad im nešto zasmeta kod Putina jednostavno padnu kroz prozor. Zbog toga je Putin i dobio na izborima više od 80%. A to je ujedno i razlog zašto su Usa i Eu elita poludjela na Putina. Izvršio je udar na temelje društvenog poretka. Ne samo Rusije i Ukrajine nego Svijeta.

ZA
zavarivač
12:27 07.06.2024.

treba zgaziti ruZZističku naci zmiju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije