PISMO SRBIJE Srbijanski MVP prijavilo Hrvatsku Vijeću Europe u 9 točaka

Uoči dolaska Ive Sanadera MVP Srbije traži da RH vrati stanove i mirovine

13.03.2009.
u 19:33

Za tjedan dana hrvatski premijer Sanader otići će u službeni posjet Beogradu. Tamo bi ga, međutim, osim dobrih vijesti o velikom rastu trgovinske razmjene mogla dočekati i loša vijest. Prije mjesec i pol Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, koje vodi ministar Vuk Jeremić, znan po radikalnoj retorici prema RH, poslalo je tzv. non-paper Vijeću Europe u Strasbourgu.

Održivi povratak
U tom diplomatskom pismu, koje je predala stalna predstavnica RS Slađana Prica, u čak 9 točaka pobrojani su prigovori koje Srbija upućuje na ime RH, a odnose se na neriješene probleme Srba izbjeglih iz RH. Srbija objašnjava problem vraćanja stanarskih prava i kaže da “više od 42.000 izbjeglica iz RH nije vratilo stanarska prava”.

Stav je Srbije da RH diskriminira izbjegle Srbe i nudi tri rješenja – restituciju, dodjeljivanje alternativnog smještaja i novčanu odštetu. Nadalje, traži i priznavanje radnog staža izbjeglima, što je vezano uz isplatu neisplaćenih mirovina. U dokumentu se procjenjuje da je riječ o čak 40.000 onih koji su “ostali bez penzija... kada je zaustavljen platni promet između RH i područja koja su bila pod upravom ili zaštitom UN”.

Srbija podsjeća da je još neriješeno i oko 8700 zahtjeva za obnovom oštećenih kuća, “što dodatno otežava održivi povratak”. Kaže se i da izbjegli nisu mogli sudjelovati u procesu privatizacije, a da “postoje tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta u čiji posjed ne mogu ući povratnici ili izbjeglice”.

Hrvatska iznenađena
Srbija prigovara još i zbog državljanstava, postojanja “tajnih optužnica”, kao i zbog “povremenih napada na fizički integritet, dostojanstvo, imovinu, vjerske objekte i groblja građana srpske nacionalnosti”. Stalno predstavništvo RH u Strasbourgu 10. veljače svojim memorandumom odgovara. Podsjeća da je i Europska komisija RH potvrdila “da je na polju povratka izbjeglica RH ispunila 96 posto polaznih točaka za 2007. i 94 posto istih za 2008”.

RH ističe zabrinutost “što se znatan broj izbjeglih Hrvata još uvijek nije vratio u Srbiju (Vojvodinu)”. Iznenađena je “da stalno predstavništvo Srbije pokreće ovo pitanje... Hrvatska je za pronalaženje trajnog rješenja... i izbjegavanje nekonstruktivne politizacije”.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije