Zlouporaba položaja

USKOK podigao optužnicu protiv Valtera Flege

Valter Flego
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/2
20.01.2014.
u 20:42

Kao gradonačelnika Buzeta tereti ga se da je u Buzetu sebi i suradnicima protuzakonito povećao plaće

 Zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti USKOK je pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv istarskog župana Valtera Flege (44).

Optužnicom ga se tereti da je, kao tadašnji gradonačelnik Buzeta, od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. godine sebi i suradnicima, zamjeniku gradonačelnika, predstojniku ureda gradonačelnika i trima pročelnicima protuzakonito povećao plaće, čime je buzetski proračun u tri godine oštećen za ukupno 539.543,22 kune.

Naime, nakon što je 11. ožujka 2010. na snagu stupio Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kojim su određeni novi načini izračuna i umanjenje plaća gradonačelniku i drugim zaposlenicima gradske uprave, Flego je donio Pravilnik o radu gradske uprave Grada Buzeta na temelju kojega mu je osnovna plaća uvećana za pet posto zbog stjecanja znanstvenog stupnja magistra znanosti i 15 posto za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima.

Flegu se tereti da je tako pribavio nepripadajuću imovinsku korist od 66.074,24 kune, a njegovi suradnici u ukupnom iznosu od 175.568,43 kune. Isplatom tih dodataka i doprinosa Buzet je oštećen za spomenutih 539.000 kuna. Podsjetimo, u vrijeme izbijanja “afere Flego” uoči lokalnih izbora Ministarstvo uprave dalo je mišljenje prema kojemu Flego kao gradonačelnik nije imao pravo na isplatu dodataka na plaću.

– Podsjećam, tu je i nalaz Državne revizije koja je za rad gradske uprave Buzeta i isplate dala čistu peticu. Zašto je, u kojemu trenutku i u koju svrhu moja plaća postala sporna, morate pitati Ministarstvo uprave. Neshvatljivo je da u demokratskoj državi jedno ministarstvo preko noći može promijeniti tumačenje, hladnokrvno dezavuirati Ured za državnu reviziju i tražiti sankcije za nešto što su još jučer proglasili besprijekornim – kazao je Flego.

>> Razumijevanje gradi kulturu suživota i tolerancije u Istri

>> 'Istra je samostalna, ne prihvaćamo pripajanje Sjevernom Jadranu'

Komentara 24

Avatar Carrera
Carrera
11:57 20.01.2014.

kukuriku članovi su se godinama kleli u vlastito oštenje, a sad ispada da je hdz imao 1 sanadera, a kukuriku imaju po 1 sanadera u svakom gradu i općini...

ST
stjepanrdc
11:44 20.01.2014.

ovi kukurikavci sve neki korumpirani neljudi!

MA
mastermind
13:00 20.01.2014.

IDS lopovi?? Ma nije moguce????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije