[Bosna i Hercegovina]

Ustavni gordijski čvor

18.09.2005.
u 15:20

Richard Charles Alber Holbrooke, američki diplomat i veleposlanik, vraća se opet na Balkan, gdje je prije deset godina krojio daytonsku odoru za novi bosanski hercegovački zemljopis. Holbrooke, koji je bio začetnik tzv. tenkovske diplomacije, u ulozi predsjednika Američke akademije u Berlinu, izjavio je da se u sklopu jedne nevladine američke organizacije priprema novi ustav BiH.I bosanski vrapci znaju da je Daytonski sporazum, Ustav BiH, kao i puno toga u državi BiH, nametnuto i preko koljena prelomljeno.

Ustavno ustrojstvo po formuli jedna država, dva entiteta i tri naroda, napravljeno je kao unikatan ogled utopijskoga ustava. Političari su se, pak, zainatili napraviti obrnuto - da tri majke rode jedno dijete. Pitanje je solomonski jednostavno: Kakav bi to ustav zadovoljio narode i građane BiH? Zna se da je Centar za sigurnosne studije u Sarajevu, koji je osnovala norveška vlada, stao na tri ustavna scenarija: ustroj države s općinama i glavnim gradom Sarajevom, država sa šest regija i država s trima republikama.

Prvi prijedlog bjelodano je centralistički, jer je preslik staroga ustroja SRBiH, drugi odveć regionalistički, s nepoznanicom kako bi se ustrojile regije, dok je treći mutacija sadašnjega uređenja s dva na tri entiteta. Istina, posljednji prijedlog predviđa državu s trima republikama, s nazivima bez nacionalnoga predznaka: Bosna, Hercegovina i Krajina. Ne treba puno političke mudrosti da bi se spoznalo da bi Bosna postala bošnjačka, Krajina srpska, a Hercegovina hrvatska.Holbrookeova inicijativa u BiH je primljena s priličnom skepsom. Profesor ustavnoga prava dr. Kasim Trnka komentirao je da je "najveći problem kako doći do novoga ustava, ma kakv on bio".

S hrvatske strane čulo se da su u pitanju "ustavne kozmetičke promjene" i da još nema pravih ustavnih rješenja. Srpske političare nova ustavna rješenja ne uzbuđuju nimalo. Oni se poput pijanca drže Daytonskoga plota. Povijesno govoreći, u sadašnjoj konstelaciji odnosa i interesa, Ustav BiH težak je kao gordijski čvor. Treba samo naći novoga Aleksandra Makedonskoga da ga presiječe.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije