Odana počast žrtvama

Židovi izborili svoje dostojanstvo

Mesić (1)
Foto: Dominik Grgurić/PIXSELL
1/6
11.04.2010.
u 18:32

Stotinu građana okupilo se na Židovskom groblju u Karlovcu kako bi komemorirali žrtve holokausta

- Holokaust je izvorno grčka riječ. U prijevodu glasi "potpuno spaljen". U suvremeno doba oznaka je za nacistički program konačnog rješenja – uništenja europskog židovstva – objasnio je danas predsjednik Židovske zajednica Bet Israel i profesor na Filozofskom fakultet u Zagrebu Ivo Goldstein.

Stotinu građana okupilo se jučer na Židovskom groblju u Karlovcu kako bi komemorirali žrtve holokausta, pogroma kojeg su provodili nacisti od 1933. do 1945. godine u kojem je ubijeno šest milijuna Židova. Bet Israel i Grad Karlovac organizirali su komemoraciju povodom 19. travnja - Dana holokausta i junaštva Jom HaŠoa veHagvura.

- Na taj datum 1943. godine buknuo je ustanak u varšavskom getu. Prije toga ondje su pomrli deseci tisuća ljudi. Tijekom ustanka poginulo je 13.000 Židova, 56.000 ih je zarobljeno, a samo ih je osamdesetak uspjelo pobjeći. Židovi su time pokazali da nisu stado ovaca, nego da se mogu izboriti za svoje dostojanstvo – rekao je I. Goldstein.

Vijence u spomen žrtvama položili su uime Bet Israela Ivo Goldstein i rabin Kotel Dan Don, Ankica Marinović, izaslanica predsjednika Republike Ive Josipovića, njegov prethodnik Stjepan Mesić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak, ministar kulture Božo Biškupić uime Vlade i gradonačelnik Karlovca Damir Jelić.

Komentara 15

UK
Ugo Kajvez
23:11 11.04.2010.

VL, sad taj naslov ponovite palestincima ........

OB
-obrisani-
19:44 11.04.2010.

......\"Holokaust je izvorno grčka riječ. U prijevodu glasi \"potpuno spaljen\". U suvremeno doba oznaka je za nacistički program konačnog rješenja – uništenja europskog židovstva\'......... Otac njene moderne upotrebe je Elie Wiesel....:\" Koji je u svojim napisima ustvrdio kako su nijemci BENZINOM SPALJIVALI ( otud i rijec holocaust) 10.000 Zidova DNEVNO u Auschwitzu ukljucujuci i djecu,i to zivih.( on nikad niti jednom rijecju nije spomenuo plinske komore)Sve je on to NARAVNO svojim ocima gledao i to 8 MJESECI a na pitanje kako je on prezivio ,taj ogavni lazljivac navodi BOZIJU PROVIDNOST( Fuj!) \" Samo bozijom providnoscu ja sam bio SVAKOG dana na kraju reda za spaljivanje.Na kraju dana Nijemci su na zavrsetku shihte prestajali sa spaljivanjem\".(tako da je on ostajao ziv i bio ocevidac i to 8 mjeseci) Kome on soli mozak?!...Elie Wiesel: \" Neke stvari koje se NIKAD NISU dogodile su istinite\".......Fuj!!! ( taj kreten je dobio nobelovu nagradu za MIR).Miklos Gruner(Zidov, 15) bio je deportiran iz Madjarske u Auschwitz-Birkenau u svibnju 1944 sa svojim starijim i mladjim bratom i majkom i ocem. Stariji brat i otac su dobili utetovirani broj na rukama i poslani su na rad u tvornicu sintetickog goriva u IG Farben-a ( dobro provjerite tko su bili vlasnici) gdje mu je otac umro 6 mjeseci kasnije. Brat mu je poslan Mauthausen i mladi Miklos ostaje sam. Dva zidovska zatvorenika,braca Lazar and Abraham Wiesel ga \"posvajaju\" .Miklos i Lazar su postali najbolji prijatelji.Lazar je bio 31 godinu star u 1944. Miklos se jos i danas sjeca utetoviranog broja na Lazarovoj ruci- A-7713. U sijecnu 1945 Sovjeti nadiru prema Auschwitzu. Nijemci prebacuju(!?) logorase u Buchenwald. U ta 3 mjeseca prebacivanja vlakom i pjesice vise od 1/2 logorasa umire ( imali su izbor ,mogli su ostati i cekati Crvenu Armiju).Miklos je dobio tuberkolozu i mora na lijecenje u Svicarsku i gubi trag Lazaru Wieselu.Poslije rata Miklos seli u Australiju a Brat mu u Svedsku. 1986 jedne svedske novine pozivaju ga da dodje posjetiti STAROG PRIJATELJA iz Auschwitza Elie Wiesel-a. Miklos odgovara da ne poznaje nikoga pod tim imenom.Dobija odgovor da je to njegov najbolji prijatelj koji je bio u Auschwitzu pod imenom Lazar Weisel sa tetoviranim brojem A-7713. Miklos se jako razveselio i odmah odlazi u Svedsku prosinca/14/1986 Miklos:\" Kad sam izasao iz zrakoplova,kao da me je netko udario maljem. To nije bio Lazar ,niti je taj covjek govorio madjarski. Govorio je engleski sa francuskim naglaskom i nas sastanak je trajao svega 10-tak minuta. Taj covjek ( Eli Wiesel) dao mi je knigu sa naslovom \"Noc\" za koju je rekao da je autor. Eli Wiesel je odbio da mi pokaze tetovirani broj. 20 godina sam pregledavao sve popise logorasa Auschwitza ali nigdje nisam pronasao ime Eli Wiesela\".

KO
kota2
14:56 12.04.2010.

A gdje je Pusićka!!???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije