PROMO

Znate li što se sve proizvodi u Podravkinoj Tvornici voća i povrća?

Podravka
Foto: Podravka
1/5
31.07.2024.
u 11:06

Kroz novi pogon u sezoni prođe 600 milijuna komada rajčica, a na varaždinskim proizvodnim linijama nastaju još i ajvar, džemovi, kiseli krastavci…

U Podravkinoj Tvornici voća i povrća u Varaždinu nedavno je službeno otvoren i počeo s radom novi pogon za preradu rajčice. Time je napravljen značajan iskorak u modernizaciji i povećanju kapaciteta primarne prerade svježe rajčice u kontinentalnoj Hrvatskoj. Ova investicija, ukupne vrijednosti više od 13 milijuna eura, osigurava kontinuitet vlastite proizvodnje te dodatno jača suradnju s kooperantima diljem zemlje. Upravo u Podravkinu tvornicu u Varaždinu stižu brojni kamioni puni rajčice iz Istre, dijela Hrvatske poznatog po kvaliteti ove sirovine. S tamošnjim poljoprivrednicima Podravka njeguje dugogodišnju suradnju, a plan za nadolazeće razdoblje ostaje isti – nastavak i dodatno produbljivanje odnosa.

Važnost vlastite proizvodnje povrća i voća

Podravka prepoznaje važnost vlastite proizvodnje voća i povrća kao ključnog elementa za osiguranje kvalitete i svježine svojih proizvoda. Kako kažu iz kompanije, fokusirani su na povećanje udjela domaće proizvodnje povrća u svojim proizvodima. Osim rajčice, koja će biti u stopostotnom iznosu proizvedena u Hrvatskoj, ulažu se i osjetni napori u povećanje vlastite proizvodnje paprike, koja se u velikoj mjeri koristi za proizvodnju ajvara.

Foto: Podravka

Na proizvodne linije varaždinske tvornice stiže i grašak, čiju proizvodnju Podravka u potpunosti pokriva u Hrvatskoj, a na sličnom je putu i cikla. Cilj je potpuno smanjiti ovisnost i neizvjesnost dobave sirovina potrebnih za proizvodnju vlastitih proizvoda, a to se radi organiziranjem lokalne proizvodnje. Upravo se posljednjih godina aktivno radilo na revitalizaciji vlastite, ali i proizvodnje u suradnji s kooperantima, što omogućuje blizinu sirovine, kvalitetu, ali i efikasnost cijelog procesa. Dobro je poznato da sav urod s polja odmah dolazi u Tvornicu voća i povrća te nakon svega nekoliko sati nastaju ukusni i kvalitetni Podravkini proizvodi.

Ulaganjem u novi pogon kompanija nastavlja razvijati svoje kapacitete kako bi mogla zadovoljavati rastuće potrebe tržišta i održavati visok standard svojih proizvoda. Vlastita proizvodnja omogućuje Podravki veću kontrolu nad cijelim procesom, od polja do police, čime se jamči najviša razina kvalitete za potrošače.

Foto: Podravka

Optimizacija procesa prerade

U Tvornici voća i povrća sav se urod odmah prerađuje kako bi se maksimalno skratilo vrijeme od branja do finalnog proizvoda. Trenutno je u tijeku berba rajčice, a novi pogon radi punom parom. Očekuje se prinos od oko 25 tisuća tona. Ova brza prerada osigurava da proizvodi što prije stignu na police trgovina diljem Hrvatske, čime se održavaju svježina i kvaliteta proizvoda.

No, osim proizvoda od rajčice, što uključuje passate, koncentrate i razne umake, u varaždinskoj tvornici proizvodi se još štošta:

  • Ukiseljeno povrće – ukiseljeni krastavci, zelene masline, paprika filet i cikla

  • Konzervirano povrće – konzervirani grah i grašak

  • Kondimenti – ajvar, senf, kečap i BBQ umaci

  • Prerađeno voće – razni džemovi i marmelade

Ključna suradnja s kooperantima

Sve ovo bilo bi teško zamislivo bez uspješne suradnje s poljoprivrednim proizvođačima. Kroz poticanje njihove proizvodnje rajčice i ostalih kultura, Podravka jača svoju sirovinsku bazu i doprinosi ekonomskom razvoju ruralnih područja.

Foto: Podravka

Kroz dobro uhodani kooperantski model, proizvođačima se omogućuje, između ostaloga, i zajednička nabavka kvalitetnijih zaštitnih sredstava ili sadnih materijala, osiguravaju se suvremena agrotehnička znanja, prijenos tehnologije, ali i certificiranje te uvođenje sustava kvalitete kroz nove poljoprivredne politike Europske unije. Također, Podravkini zaposlenici redovito održavaju edukacije, sastanke i predstavljanja svog poslovanja diljem Hrvatske te na taj način dodatno upoznavaju poljoprivrednike sa svim mogućnostima suradnje, kao i prednostima koje ona donosi.

Tijekom cijele godine Podravka, također, nastavlja s ulaganjima u modernizaciju poljoprivredne proizvodnje. Jedan od ključnih ciljeva jest i daljnje ulaganje u sustave navodnjavanja, odnosno proširenje poljoprivrednih površina pod navodnjavanjem, što je preduvjet za uspješnu proizvodnju povrća i jačanje konkurentnosti domaće poljoprivredne proizvodnje. Sve ovo omogućit će sigurnost opskrbe tvornice kvalitetnim sirovinama, jačanje liderske pozicije i konkurentnosti te, u konačnici, zadovoljstvo krajnjih potrošača.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije