Cappelli posjetio jedini studij gastronomije

Izvrstan vam je rižoto: Ljudi poput vas stup su našeg turizma

Visoka škola Aspira
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/9
20.02.2019.
u 10:33

Hrvatsko kulinarstvo, kazao je ministar Cappelli, jedan je od glavnih razloga zbog kojih dolaze turisti

Studira' gastronomiju već pedeset godina. No, dodat će, uglavnom između svoja četiri zida i još uvijek misli da je nije potpuno svladao. Ministar turizma Gari Cappelli gotovo je cijeli život u kulinarstvu i iznimno ga cijeni. Stoga je, da bi “podebljao” svoje znanje, odlučio posjetiti jedini studij gastronomije u Hrvatskoj, u sklopu Visoke škole Aspira, koja je jučer otvorila svoja vrata.

Miješati samo u jednom smjeru

Tako su studenti gastronomije u kulinarskom praktikumu s najsuvremenijom opremom pripremali rižoto od bifteka za sve prisutne, a kuharsku “odoru” i kapu navukao je i ministar Cappelli koji je za chefa Filipa Horvata, gosta predavača i trenutačno jednog od najpopularnijih mladih kuhara, imao niz potpitanja.

– Biftek niste dodatno stavljali u pac? Kako ste pripremili džem od luka? – propitkivao je ministar dok je kušao apsolutno svaki rižoto koji su pripremili studenti i nije se mogao odlučiti koji je najbolji. Svaki je, dodao je, drukčiji, a razlika je tek u detaljima.

Ministar turizma Gari Cappelli posjetio Visoku školu Aspira

– Rižoto se mora uvijek miješati u jednom smjeru da bi svako zrno bilo jednako obrađeno, a za njegovu “kremoznost” najbitniji je maslac koji se dodaje na kraju – objašnjavali su ministru studenti Katarina Vrenc i Tin Rašpolić proces pripreme, dok je Cappelli dodao da on kod kuće kuha uglavnom rižote koji se temelje na ribi, i to vikendom, a napravi i dobru buzaru.

– Jela od ribe jača su mi strana, nisam toliko dobar s mesnim jelima – kazao je Cappelli dodajući da je kulinarske vještine naslijedio od oca koji je radio u ugostiteljstvu i hotelijerstvu i bio vrsni kuhar.

– Već s 14 godina davao sam doručke turistima u svojoj kući, s obzirom na to da smo iznajmljivali sobe – govorio je ministar dodajući da se nekad posao kuhara negativno doživljavao, no danas dobar chef nerijetko ima i veću plaću od generalnog direktora nekog hotela. Ključ hrvatskog turizma upravo su, kazao je, mladi ljudi poput ovih koji studiraju na Aspiri, a hrvatska gastronomija, dodaje, jedan je od glavnih razloga zbog kojeg dolaze turisti.

– Naši kuhari prepoznati su na europskoj i svjetskoj karti, a imamo i više od 50 restorana po preporuci Michelina. Neki su dobili zvjezdice, neki su u fazi dobivanja – kaže Gari Cappelli, kojem je Visoka škola Aspira dodijelila i priznanje te titulu “majstor rižota”.

Naglasak studija na praksi

Rižoto od bifteka kuhali su studenti 1. i 2. godine, a budući menadžeri u gastronomiji studiraju prema bolonjskom procesu. Nakon što završe program, osim kuharskim vještinama, baratat će znanjem iz marketinga, vođenja financija, upravljanja ljudskim resursima te izrade poslovnog plana.

– Naglasak studija je na praksi, a studenti uče od mnogih poznatih chefova, hrvatskih i stranih – kaže voditelj praktičnog djela nastave Gostimir Dragić, dok dekan Alen Jerkunica dodaje da njihova kuhinja ima 20 radnih mjesta, a postavili su i kameru iznad štednjaka predavača da bi njegove poteze studenti mogli pratiti na uvećanim monitorima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije