SUSRETI

Japanski običaji i vještine

02.07.2002.
u 00:00

* U Zagrebu sam prvi put i ugodno sam iznenađena ljubaznošću Zagrepčana prema Japancima - izjavila je Toshiko Isobe, predsjednica Gradske skupštine Kyota

U sastavu manifestacije "Dani Kyota u Zagrebu" koje je organiziralo Hrvatsko-japansko kulturno i gospodarsko društvo (HJKGD), u suradnji s Društvom hrvatsko-japanskog prijateljstva iz Kyota, jučer su na uglu Bogovićeve i Gajeve ulice postavljeni japanski kiosci gdje su zainteresirani mogli doznati više o aktivnostima HJKGD-a. Predstavljene su origami sekcije, sportske sekcije, a Zagrepčani su mogli kušati japanski čaj i kolače. Želja organizatora bila je približiti japansku kulturu Zagrebu.

U poslijepodnevnim satima u Skupštini grada Zagreba Društvo hrvatsko-japanskog prijateljstva iz Kyota predstavilo se tradicionalnim japanskim vještinama. Pokazali su ikebanu, umjetnost aranžiranja cvijeća, čajnu ceremonoiju i zamatanje darova furoshiki maramom.

- U Zagrebu sam prvi put, i ugodno sam iznenađena ljubaznošću Zagrepčana prema Japancima. Suradnjom naših društava želimo surađivati na području kulture, obrazovanja i gospodarstva - izjavila je Toshiko Isobe, predsjednica Gradske skupštine Kyota. Kao simbol suradnje dvaju društava u Sigetu je jučer zasađena trešnja na mjestu gdje će se izgraditi hrvatsko-japanski centar koje financira japanska Vlada.

- Kyoto i Zagreb su gradovi prijatelji već 21 godinu. Ove godine imamo čast da nam je došla delegacija od 19 članova. Posebno želimo potaknutu gospodarsku suradnju, a izgradnja centra će uvelike pridonijeti tomu - kazala je Nada Caren, predsjednica HJKGD-a. (S. Tr.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije