Kušati najbolje vrste rakije do mile volje za 35 kuna, a najdražu kupiti za 70 kuna i ponijeti kao suvenir i sjećanje na lijepu uspomenu sa samoborskog Vrhovčaka... Tako se najbolje u kratkim crtama može opisati Hedonica, prva kušaonica rakije u Zagrebačkoj županiji. Otvorili su je Kristina Vugrin i Tomislav Mahović, kod kojih se može probati i njihov autohtoni proizvod, rakija od jabuka.
– Baza nam je samo voće, bez ikakvih aroma, odnosno potpuno bez kemija – objasnio je Tomislav Mahović u čijoj se rakijarnici može naći rakija od šljiva, kruški, loze, meda, jabuka, oraha, šipka, a i vinjak. Kako objašnjava Mahović, izrada “Mihaela” posebno je složena.
– Imamo vlastito vino od kojeg zatim kuhamo rakiju te je na tri godine spremamo u bačve. Tek tada vinjak se može isprobati – objasnila je Kristina Vugrin te dodala kako i travaricu “Vilu z Vrha” rade prema vlastitu receptu. Plan im je svoju ponudu proširiti i na pojedine trgovine i restorane, iako, kažu, kad se pije u Hedonici, doživljaj je posebniji.
– Selo na taj način živi i čuvaju se korijeni. Kako se nalazimo na vinskoj cesti, računamo da će kod nas zastati izletnici koji organizirano posjećuju Samobor, ali i oni koji jednostavno žele uživati u nečem novom – rekla je Vugrin te dodala kako se, nakon kušanja, njihove rakije mogu kupiti i u pakiranjima od pola litre, odnosno tri decilitara te je njihova cijena 70, odnosno 60 kuna.
Partneri do ljeta sljedeće godine planiraju otvoriti i smještajne kapacitete na katu iznad kušaonice za sve one koji, nakon degustacije, na Vrhovčaku požele i ostati.
Alkoholizam je opaka stvar, pogotovo kad se cuganje prikriva iza "kusanja".