Skupština

Ministar Fuchs odlučio da cijenu vrtića odrede gradski zastupnici

'skupstina'
'PXL Fotodesk /Vecernji'
14.06.2011.
u 17:18

Odgovor ministarstva nije zasjenio verbalne okršaje koji su dominirali aktualnim satom na sjednici

O cijenama zagrebačkih vrtića neće odlučivati Ministarstvo obrazovanja i športa, koje je utvrdilo da bi cijene vrtića i jaslica trebala odrediti Skupština, a ne gradonačelnik Milan Bandić. Tako je odlučio ministar Radovan Fuchs, koji smatra da sukladno zakonu njegovo ministarstvo nije mjerodavno razmatrati pitanja o načinu naplate usluga predškolskih ustanova Zagreba.

"Češe se onaj koga svrbi"

Naime, u dopisu ministra koji je njegovo ministarstvo uputilo gradonačelniku stoji da naplatu usluga utvrđuje predstavničko tijelo lokalne uprave i samouprave, odnosno Skupština.

Podsjetimo, gradonačelnik je povisio cijene vrtića za dio stanovništva. Ujedno je izvan snage stavio odluku Skupštine koja cijene vraća na staro. Međutim, sudeći po dopisu ministra Fuchsa, roditelji bi za djecu do treće godine trebali i dalje plaćati 200 kuna, a za stariju djecu 400 kuna, a ne kao što je gradonačelnik predložio, od nula do 2000 kuna na mjesec. Nakon ministra uprave Davorina Mlakara, koji je oprao ruke od pitanja cijena vrtića, i Radovana Fuchsa, koji skupštinskoj većini daje za pravo, gradska uprava sada još čeka očitovanje Ministarstva financija, od kojeg je također zatražila mišljenje.

Tako će se, čini se, pitanje vrtića vratiti u Gradsku skupštinu na čijem je jučerašnjem aktualnom satu ponovno postalo jasno da gradonačelnik Bandić i Ivo Čović, šef Holdinga, zajednički jezik ne mogu naći. Početak Skupštine zasjenio je verbalni okršaj najmoćnijih ljudi metropole.

Naime, kada se potegnulo pitanje financijskih problema u megatvrtki, Čović je rekao da "ima problema, no da je on zadnji koji bi se češljao dok selo gori i da se češe onaj koga svrbi".

– Smanjili smo izdatke i očekujem da ćemo zadržati kreditni rejting – kazao je Čović, referirajući se na zadnji "udarac" Bandića, koji smatra da je Holding "šuplji brod koji treba zakrpat" te da se uprava "češlja dok selo gori". Na aktualcu potegnuto je i pitanje azbesta u školama i vrtićima.

Azbest nije štetan?

Bandić je poručio da struka smatra da azbest nije štetan dok se ne samelje te da će to pitanje riješiti vrijeme. Nesuglasice su stigle i zbog prijedloga renesanse parkirališnog sustava koji priprema Klub zastupnika SDP-a. Naime, HDZ-ovci smatraju da taj prijedlog "ne postoji" jer dokumente nisu vidjeli.

S druge strane, predsjednik Kluba SDP-a Davor Bernardić naglasio je da postoje dodirne točke njegova i prijedloga gradonačelnika, a pročelnik Ureda za promet Davor Jelavić apelirao je da sjednu za stol i na jesen upute zajednički prijedlog u Skupštinu te tako riješe probleme oko parkinga.

Ključne riječi

Komentara 2

VI
Vito
07:55 15.06.2011.

Ministar Fuchs odlučio da cijenu vrtića odrede gradski zastupnici Disertacija koju je obranio bila je iz područja toksikologije i farmakologije. Sad mi je jasno zašto ponekad ima razumne ispade. Toliko dugo se bavio kemijom da mu je preostalo malo mozga.ga. I sad ga je pokazao u pozitivnom djelovanju. Izgleda da mu mozak pomalo ostaje bez otrova i prestaje fermentirati pa počinje misliti.

GI
GIUSEPPE6464
11:46 15.06.2011.

dokaz da hdz neće kontrta sdp i obrnuto, ako im se u igru ubaci treća strana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije