U UTORAK

U Zagreb stiže šahovski spektakl: Simbolični prvi potez povući će i premijer Plenković

13.4.1963. Rođen Gari Kasparov, ruski šahovski velemajstor i prvak
Tomislav Miletic/PIXSELL
07.07.2024.
u 15:50

Peti SuperUnited Croatia Grand Chess Tour igra se pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a počasni predsjednici Organizacijskog odbora su najveći šahist u povijesti Garry Kasparov i Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH i veliki poznavatelj i ljubitelj šaha.

U utorak u Kristalnoj dvorani Hotela Westin u Zagrebu svečanim otvaranjem počinje 5. SuperUnited Croatia Grand Chess Tour iz serije najjačih svjetskih šahovskih turnira. Peti šahovski spektakl u Zagrebu tradicionalno će, prema najavama, otvoriti predsjednik Vlade Andrej Plenković simboličkim povlačenjem prvog poteza s Garryjem Kasparovom i Magnusom Carlsenom. Nakon ceremonije otvaranja tradicionalno slijedi simultanka najboljih svjetskih velemajstora i Garryja Kasparova s poznatim osobama iz javnog života Hrvatske i mladim perspektivnim hrvatskim šahistima, kadetima.

Peti SuperUnited Croatia Grand Chess Tour igra se pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a počasni predsjednici Organizacijskog odbora su najveći šahist u povijesti Garry Kasparov i Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH i veliki poznavatelj i ljubitelj šaha. U Kristalnoj dvorani hotela Westin ponovo će se igrati rapid & blitz turnir za nagradni fond od 175.000 dolara. Rapid se igra tempom 25 minuta + 10 sekundi za svaki potez, a blitz 5 minuta + 2 sekunde za svaki potez.

Na turniru ponovo nastupa i brani lanjsku titulu Magnus Carlsen, svjetski broj jedan i peterostruki prvak svijeta, trostruki pobjednik u Zagrebu (igrao i pobijedio 2019., 2022. i 2023. godine).Uz Magnusa Carlsena nastupaju: Fabiano Caruana (SAD), Ian Nepomniachtchi (FIDE), Alireza Firouzja (Francuska), Wesley So (SAD), Maxime Vachier-Lagrave (Francuska), Anish Giri (Nizozemska), Vidit Guadrathi (Indija), Gukesh Dommaraju (Indija), Ivan Šarić (Hrvatska).

VEZANI ČLANCI:

Snagu igrača koji će ponovo nastupiti pred zagrebačkom publikom i koji jamče vrhunsku atraktivnost 5. SuperUnited Croatia Grand Chess Toura potvrđuju aktualni rejting i njihovi rezultati – nastupaju tri od četiri najbolja igrača svijeta:
Ukupni nagradni fond za najbolje šahiste svijeta iznosi 1.5 milijuna dolara, 175.000 dolara za rapid & blitz turnire, 350.000 dolara za turnire klasičnog šaha plus 275.000 dolara nagrade za ukupnog pobjednika nakon svih pet turnira.Nagrada za prvo mjesto  je 40.000 dolara koliko je prošle 2023. i prethodne 2022. godine osvojio Magnus Carlsen.

U sklopu 5. SuperUnited Croatia Grand Chess Toura održat će se i šahovska akademija Garryja Kasparova s mladim hrvatskim šahistima, kao i turnir za mlade, turnir šahistica i Open Blitz turnir. Poslije šahovskog spektakla u Zagrebu, turnir seli u Sjedinjene Američke Države, gdje će se u Saint Louisu od 10-17. kolovoza igrati Saint Louis Rapid & Blitz i 17.-30. kolovoza Sinquefield Cup.

VIDEO Nakon 50 godina otvoreno je mjesto koje su obožavali stari Zagrepčani

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
22:03 08.07.2024.

Hoće li biti popraćeno Šahovskim komentarom na HRT-u?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije