ni zet nema raspored

Zatvara se centar Zagreba, a skriva se i ruta EU izaslanika

policija,policajci
Patrik Macek/PIXSELL
27.06.2013.
u 20:01

Kafići u užem gradskom središtu 30. lipnja i 
1. srpnja smjet će raditi 24 sata

Gotovo je sve spremno za veliku proslavu u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a najsitniji detalji žurno se dovršavaju. Pozornica na Trgu bana Jelačića počela se slagati, specijalne postrojbe policije uvježbavaju kako riješiti potencijalne opasne situacije, šahtovi na prometnicama kojima prolaze delegacije su zavareni...

>> Kaos u Zagrebu: Pogledajte koje ulice će biti blokirane!

Zatvoreni svi lokali

U EU ući ćemo u nedjelju uz Puhački orkestar ZET-a, Marka Tolju i Jazz orkestar HRT-a, Jinxe, TBF i DJ Šveca... Pretprogram na Trgu bana Jelačića počinje u 20.30 sati, a središnja proslava u 23 sata, koju priprema 681 izvođač. U ponoć će himnu EU “Odu radosti” istodobno pjevati zborovi u Rijeci, Splitu, Osijeku, Dubrovniku i Zagrebu. Videolinkom Trg je povezan s Bajakovom gdje se otkriva ploča na kojoj piše EU, a u Bregani se skida ploča “Carina”...

Ipak, policija nije odala rutu kojom će trideset delegacija zemalja članica EU, zemalja JI Europe i europski čelnici prolaziti, no javnost su obavijestili da će prometnice kojima će prolaziti od subote, 29. lipnja, do ponedjeljka, 1. srpnja, kasno navečer biti potpuno zatvorene za promet, ali i za parkiranje.

– Prijelaz vozilima dopustit će se između prolazaka kolona vozila s delegacijama – rekao je načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Viktor Forjan i dodao da će delegacije stizati tijekom subote.

Neće se smjeti pakirati ni oko hotela u kojima će biti smješteni, ni u zonama Gornjega grada i Trga bana Jelačića u kojima će se održavati središnja proslava. Vozila će morati preparkirati i stanari kojima je Grad omogućio besplatno mjesto u garaži Tuškanac. Ostali vozači svoje će automobile moći ostaviti u svim garažama Zagreb parkinga (po standardnom cjeniku) u kojima nema rezerviranih mjesta za izaslanike.

Na dan proslave u zoni Trga neće smjeti raditi nijedan lokal, kao ni tržnica Dolac te kafić na Strossmayerovu šetalištu. Dan ranije od 14 sati neće se prodavati ni cvijeće u prolazu Splavnica, a do 22 sata morat će se premjestiti i svi štandovi u Gajevoj ulici. No zato je ugostiteljskim objektima koji rade u užem gradskom središtu (između Kaptol centra, Trga maršala Tita, Ilice 42 i Palmotićeve) 30. lipnja i 1. srpnja omogućen rad od 0.00 do 24 sata.

Zagrebačka obilaznica

Da ne bi bilo velikih gužvi, policija preporučuje građanima koji putuju iz Zagreba u Veliku Goricu vožnju preko Domovinskog mosta, a ako idu u zapadni dio grada, trebali bi koristiti Jadranski most. Također funkcionira i zagrebačka obilaznica te svi čvorovi, osim čvora Buzin, a želi li netko doći s istoka na zapad, preporučuje se Zagrebačka i Slavonska avenija. Oni koji te dane imaju rezervirane letove, automobilima neće moći do Zračne luke Zagreb. Morat će ih ostaviti pokraj stadiona “Radnik” u Ulici Hrvatske bratske zajednice u Velikoj Gorici, a potom do Plesa posebnim autobusima.

>> Pitali smo Hrvate prepoznaju li čelnike EU. Evo što su odgovorili...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije