Zlatko Gall: Oliver- južnjačka utjeha

00oliver_prava.jpg
import
13.07.2006.
u 13:45

Oliver Dragojević i Zlatko Gall imaju puno tog zajedničkog. Iako ih dijeli generacijski jaz od sedam godina prema kojem bi Gall spram Dragojevića uvijek bio 'mulac', kako se to kaže u Dalmaciji, taj je jaz prevladala glazba. Jedan je pjevač, drugi je glazbeni kritičar. Njih dvoje, jedan kao inspiracija, a drugi kao majstor pera, zaslužni su za jednu od ljepše napisanih biografiju u nas.

“Mater mi je dala ime po Oliveru Twistu. Govorila je poslin da je to bilo zato jer smo bili prava poslijeratna sirotinja,” reći će Oliver na početku knjige koja će, onima koji ga vole i cijene, biti prava poslatica, posebno jer su svi citati preneseni onako kako su izvorno i nastali. Nema prekrajanja splitskog narječja u književni, nema dodvoravanja standardu, jer je i sam Oliver čovjek van standarda, dovoljno velik da ga se ne ispravlja.

Koliko god neke impresionirala njegova pjevačka karijera, toliko je njegova supruga Vesna ostala ravnodušna na njegov angažman u Trubadurima kad su se upoznali početkom sedamdesetih u njezinom Dubrovniku. Štoviše, bilo ju je sram hodati s njim. “Kad smo prohodali, išla sam s Oliverom nekoliko puta na koncerte, no bilo me sram i bilo mi je toliko neugdono da me tko slučajno ne vidi s muzičarom, da sam se skrivala u garderobi,” rekla je Vesna koja se godinu dana nakon upoznavanja s Oliverom udala za njega i s njim ostala trideset godina, oprostivši mu čak i nevjeru. Nevjere, koja je zatresla javnost prije nekoliko mjeseci, dotaknuo se i Gall u knjizi, ne pokušavajući od Olivera stvoriti sveca, već čovjeka koji, kao i svi, griješe.

Pričati o Oliveru, njegovim albumima i pjesmama koje će sigurno postati vječne balade, nezahvalan je posao jer su o njemu ispričane tolike priče, sve se više-manje zna i gotovo da nema nekog u Hrvatskoj tko ne bi odmah mogao nabrojati barem njegovih deset hitova. Gall naglašava kako Dragojević nije bio popularan u tolikoj mjeri prije pjesme “Cesarica”, koja je prestavljena u “goroj verziji” , pomno obrađujući ne samo taj trenutak u Oliveroom životu, već cjelokupan opus tog korčulansko-splitskog pjevača. Što je, morate priznati, ogroman posao.

Biografiju Olivera Dragojevića nećete kupiti zbog popisa albuma i pregledu gdje je s kojom pjesmom nastupio na festivalu. To se ionako brzo dozna na Internetu. Ono što je toliko privlačno u ovoj knjizi jesu stvari koje nismo mogli znati o Oliveru, a koje nam iz otkrivaju njegovi prijatelji, obitelj i kolege – detalji koji velikana glazbene scene čine još većina. U očima običnog čovjeka, koji se ne fascinira naslovima i godinama, već 'besidama o čoviku'.


Osvoji Gallovu kuharicu!


Večernji list i Profil daruju vam jedan primjerak Gallove kuharice knjige, a sve što je potrebno napraviime i prezime zajedno s adresom poslati na naš mail
Sretni dobitnik je Andrija Plenković s Hvara.

Želite prijaviti greške?