NAUTIKA

Od 1. siječnja jeftiniji uvoz plovila

18.12.2001.
u 00:00

* U riječkoj Carinarnici ovih dana očekuju objavljivanje carinskih tarifa, što će biti svojevrsni putokaz hrvatskim državljanima ako se opredijele za redovni uvoz brodice iz Europske Unije

Ministarstvo pomorstva, prometa i veza zagolicalo je ljubitelje sporta i razonode na moru najavom o slobodnijem uvozu brodica. Slijedom toga, trebao bi pojeftiniti redovni uvoz jahti, jedrilica i ostalih motornih plovila. Na posljednjem ovogodišnjem zasjedanju Hrvatskog Sabora, vele u Carinarnici Rijeka, trebala bi se ozakoniti nova carinska tarifa za uvoz brodica iz Europske Unije, a 1. siječnja iduće godine tarife bi stupile na snagu.

Sanjin Jakšetić, pomoćnik pročelnika Carinarnice Rijeka, po ovlaštenju kaže da još nisu dobili carinske tarife, ali je vrlo vjerojatno kako će carinska plaćanja za jedrilice i ostale brodice redovno uvezene iz Europske Unije biti svedena na jedan ili dva posto od dosadašnjih davanja, a možda i neće biti carine.

- Očekujemo detaljna obrazloženja i upute iz Zagreba, ali prema svemu, hrvatski građani mogu očekivati pojeftinjenja pri redovnom uvozu jahti, jedrilica i drugih plovila iz EU u našu zemlju - potkrepljuje Jakšetić najnovije poteze Ministarstva pomorstva, prometa i veza o slobodnijem uvozu brodica.

Na naše pitanje - neće li se zbog smanjenja ili neplaćanja carine na takav uvoz povećati trošarine, jer podmirenje Poreza na dodanu vrijednost i dalje ostaje - S. Jakšetić iznosi kako vjeruje da trošarine neće rasti. U tom bi slučaju naši uvoznici od najavljenih mjera imali koristi.

Ministarstvo je najavilo i liberalniji privremeni uvoz plovila u Hrvatsku, odnosno propise o djelomičnom i potpunom oslobađanju od (ne)plaćanja carinskih davanja. Država se neće odreći novca iz tih izvora, ali će ga uzimati u manjoj mjeri - umjesto dosadašnjih 3 plaćat će se 1,5 posto.

- Takva privremeno uvezena plovila namijenjena obavljanju gospodarske djelatnosti, odnosno za charter-tvrtke, morat će poštivati rok od najmanje jedne godine, koliko moraju ostati u Hrvatskoj. Tako bi se, smatraju predlagači novih mjera, stalo na kraj i strancima i našim zemljacima koji su vješto koristili nedorečene zakonske propise o privremenom uvozu brodica u našu zemlju. Ulazili su, naime, u Hrvatsku ne plačajući ni kune te koristeći pogodnosti o privremenom uvozu nekoliko mjeseci.

B. Peter

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije