MOBITELOMANIJA T-Mobile jučer stekao dvomilijuntog korisnika, konkurencija sve žešća

5.000.000 mobitela 2010.

man-mob-txt.jpg
import
01.06.2006.
u 21:50

Pet milijuna mobilnih priključaka imat će Hrvati za nekoliko godina, oko 2010. Toliki je, naime, maksimum domaćeg tržišta – za Gašpera Gaćinu, predsjednika Vijeća Agencije za telekomunikacije, on iznosi čak 113 posto.

Šest posto niže
Kako nam je Gaćina nedavno kazao, maksimalan broj korisnika mobilnih mreža mogao bi u Hrvatskoj iznositi više od pet milijuna. Borba za hrvatske korisnike sve je žešća, a trojac operatera ipak bilježi sve bolje rezultate iz godine u godinu. Tržišni kolač glavni akteri nisu ravnomjerno rasporedili – T-mobile ima udio od 51,3 posto, Tele2 prvo je tromjesečje zaključio s udjelom od pet posto, što bi značilo da Vipnet ima nešto manje od 44 posto korisnika.

Uprava T-mobilea jučer je u povodu svojeg dvomilijuntog korisnika organizirala i prigodno slavlje na zagrebačkom Cvjetnom trgu, a jubilarnu će korisnicu iz Zagreba nagraditi dvogodišnjim besplatnim pretplatničkim ugovorom i novim mobitelom.

Sve u svemu, građani su koncem prošle godine počeli ubirati prve plodove konkurentnijeg tržišta. Prema izračunu agencije, cijene su šest posto niže nego godinu dana prije, a prosječan mjesečni račun za mobilne usluge u nas iznosi oko 160 kuna.

Još lani načelo se pitanje ima li u nas mjesta i za četvrtoga mobilnog operatera, a odgovorno je ministarstvo čak lansiralo ideju da bi dobra opcija bio takozvani MVNO, odnosno virtualni operater.

Vipu 300.000 novih
Ipak, gotovo je godina dana prošla, a pitanje četvrtog više nitko od odgovornih ne postavlja, pretpostavljajući vjerojatno kako trojac sasvim dobro ispunjava potrebe domaćih korisnika. Liberalizacija mobilne mreže, za razliku od fiksne, zasad je od mjerodavnih u Europskoj uniji zaradila same pohvale, a cijeli će telekomunikacijski sektor uskoro i na provjeru usklađenosti u Bruxelles.

Unatoč tomu što je podosta učinjeno, još se čeka primjena odluke o prenosivosti broja, što je građanima trebalo biti omogućeno ovog ljeta. Sudeći prema najavama operatera, izgledniji je scenarij da ćemo iste brojeve smjeti prenašati iz mreže u mrežu tek najesen. Broj korisnika raste kod svih operatera: samo je Vipnet, primjerice, lani stekao 300.000 novih korisnika.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije