promet

Električne će aute povezati MOBINCITY

'04.06.2012., Zagreb - Smart electric drive, elektricni auto na testu. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
22.05.2013.
u 18:36

Takva vozila komunicirat će međusobno, ali i sa svim sudionicima u prometu – drugim vozilima, javnim prijevozom, vozačima...

Hrvatski telekom jučer je na konferenciji MIPRO u Opatiji predstavio ICT projekt MOBINCITY, čiji je cilj masovnije korištenje električnih automobila.

Podaci u realnom vremenu

Projekt će definirati protokole kojima će električna vozila komunicirati međusobno te sa svim ostalim sudionicima u prometu (transportna infrastruktura, javni prijevoz, energetska infrastruktura, druga vozila i korisnici vozila).

Nadalje, projekt bi dovesti do rješenja za optimalno planiranje puta na temelju podataka koje prikuplja 
u realnom vremenu (vrijeme, promet, uvjeti na cesti...).

Dio ICT rješenja primijenit će se za energetsku učinkovitost u prometu, kako u samim električnim vozilima tako i pri planiranju optimalnih energetskih potreba opskrbljivača i distributera.

– Vizija je naše kompanije biti lider koji pokreće online društvo i digitalno gospodarstvo u Hrvatskoj i regiji, a upravo je ovaj projekt dokaz da suradnjom znanosti i struke iz zemalja 
diljem Europe možemo napraviti bitan iskorak u korištenju električnih vozila – istaknuo je Ivan Ivanković, stručnjak za razvoj novih poslovanja Hrvatskog telekoma.

Dio financira EU

Projekt većim dijelom financira Europska unija, a nositelj projekta je Institute of Technology and Energy iz Španjolske, sudjeluju ITE, ETRA, Zabala Innovation Consulting and CIT Development iz Španjolske, Fraunhofer Institut i Technomar iz Njemačke, Elektro Ljubljana, Oprema Ravne, Etrel Svetovanje iz Slovenije, ENEL i Conzorcio per la Rizerca nell Automatica e nelle Telecomunicazioni iz Italije te Energetski institut Hrvoje Požar i Hrvatski telekom iz Hrvatske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije