Po svom nutritivnom sastavu, lubenica je idealna dijetetska namirnica.
Od minerala sadrži kalij, magnezij, fosfor, kalcij, natrij i željezo, a osvježavajući okus lubenici daju jabučna i limunska kiselina.
Koristi se i kao diuretik, snižava udio kolesterola i visok krvni tlak, ublažava tegobe u slučaju čira na želucu...
Lubenica i menta
Sastojci (za 5 osoba):
- 800 g lubenice, ¼
- limuna, 25 g smeđeg
- šećera, grančice mente
- 25 ml konjaka
Priprema: Lubenicu očistite, nasjeckajte na kockice i složite redom u veću posudu. Svaki red lubenice prelijte limunovim sokom, posipajte smeđim šećerom i listićima svježe mente. Na kraju prelijte konjakom. Usitnite u multipraktiku, dobro ohladite i poslužite.
Salata od lubenice s lješnjacima
Sastojci:
- 50 g lješnjaka
- 1 kg očišćene lubenice
- 150 g zelene salate
- 150 g malina
- za preljev: 150 g malina, 2-3 žličice soka limete, 1 žličica smeđeg šećera, 50 ml ulja od lješnjaka
Priprema:
Lješnjake ispecite na teflonskoj tavi, očistite od opne i nasjeckajte na krupnije komade. Lubenicu narežite na kocke. U posudi za posluživanje pomiješajte lubenicu, zelenu salatu i maline.
Sve prelijte prethodno umiješanim preljevom od malina. Posipajte nasjeckanim pečenim lješnjacima.
>>Kroz 5 jednostavnih koraka prepoznajte je li lubenica zrela, slatka i sočna
>>Mislili ste da znate kako se jede lubenica?
zasto se po hr. ducanima prodaje nesto slicno lubenici: nit ima okus, niti kostice, niti mirisa, cak niti ose i vin. musice ne zele na nju, dakle jasno da....