Da jaja ostanu čitava tijekom kuhanja svima je bitno pred uskrsne blagdane, pogotovo ako je riječ o jajima koje ćete bojati.
Ako ne želite da vam ljuska jajeta popuca kada ih kuhate, pročitajte ovih pet savjeta.
1. Svježa jaja
Bitno je da su jaja koja kuhate svježa, a jesu li uistinu svježa možete provjeriti tako da jaje uronite u čašu vode. Ako potone na dno znači da je svježe, a ako ostane plutati onda budite sigurno da je staro.
2. Izvadite jaja
Kada jaja planirate skuhati izvadite ih sat-dva ranije iz hladnjaka kako bi bila sobne temperature. Nikada ih nemojte stavljati u vruću vodu nego u mlaku i tek onda na štednjak.
3. Boja ljuske
Bijela jaja imaju tanju ljusku od tamnijih i zbog toga su veće šanse da će puknuti tijekom kuhanja.
4. Posolite vodu
Na dvije do tri litre vode stavite dvije žlice soli, to će isto spriječiti pucanje, ali i lakše ćete ih kasnije oguliti.
5. Pazite na temperaturu
jaja kuhajte na srednjoj temperaturi. Ne dopustite da voda jako ključa jer ona pomjera jaja i ona udaraju u stranice lonca u kojem ih kuhate pa tako postoji mogućnost da puknu.
>> Pripremite se za Uskrs! Ovo su metode kojima ćete najbrže oguliti kuhano jaje
>> Čuvate jaja u vratima hladnjaka? Evo zašto ih odmah trebate premjestiti
"Pomjera jaja" !? Odakle se si ti dokotrljao u Zagreb ?