Mnogi zamrzavaju namirnice ili kupuju zamrznute proizvode koje naknadno pripremaju.
No najčešće se odmrzavaju na pogrešan način. U toploj vodi, u hladnjaku cijeli dan ili posljednjih godina – u mikrovalnoj pećnici. A to je sasvim pogrešan način, smatraju norveški znanstvenici.
Susanne Ekstedt, znanstvenica s instituta u Gothenburgu u Švedskoj, poručuje da je hranu najbolje odmrzavati pod mlazom vode u plastičnoj vrećici.
"Prethodno je treba potopiti u posudu s hladnom vodom, a vodu mijenjati svakih pola sata kako bi se održala željena temperatura. Odmrzavanje u mlakoj ili vrućoj vodi nikako nije preporučljivo jer će se tako pospješiti razmnožavanje štetnih bakterija", tvrdi Ekstedt.
"Stručnjaci za hranu znaju ovo već dugo, no to znanje kao da je ekskluzivno rezervirano za industriju hrane. Čini se da većina ljudi ipak nije svjesna pravilnog načina odmrzavanja", izjavila je Ekstedt za britanski The Sun.
>>Koliko često režete i cijedite agrume? Evo što radite – krivo!