reakcije

Vlada organizatore prozvala za nemar: Propustili su učiniti sve da se spriječi incident

Poljud travnjak
Foto: Ozren Maršić
13.06.2015.
u 15:30

- Tim činom nanesena je nemjerljiva šteta, ne samo hrvatskom nogometu i sportu, nego i interesima hrvatskih građana i ugledu Republike Hrvatske - priopćili su iz HDZ-a

I dalje pristižu reakcije na pojavu kukastog križa na poljudskom travnjaku. Iz HDZ-a su priopćili kako je tim činom nanesena nemjerljiva šteta.

- HDZ najoštrije osuđuje sramotni incident s kukastim križem na Poljudu. Tim činom nanesena je nemjerljiva šteta, ne samo hrvatskom nogometu i sportu, nego i interesima hrvatskih građana i ugledu Republike Hrvatske. Zahtjevamo brzu i temeljitu reakciju nadležnih državnih tijela, poglavito Ministarstva unutarnjih poslova i primjereno kažnjavanje krivaca - stoji u HDZ-ovom priopćenju.

Svastiku na travnjaku komentirala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. - Hrvatska ima najbolje i najvjernije navijače, ali i vrlo ozbiljan problem s huliganima kojima je cilj ocrniti ne samo hrvatski nogomet, nego i hrvatsku državu - stoji u priopćenju Grabar-Kitarović.

Vlada: Takav postupak nanio je veliku sramotu i naštetio ugledu

Pojavu kukastog križa na travnjaku Poljuda Vlada je oštro osudila, a u priopćenju je istaknuto da policija već poduzima mjere kako bi pronašla počinitelja.

- Vlada Republike Hrvatske oštro osuđuje isticanje nacističkog simbola na travnjaku stadiona Poljud na sinoć održanoj utakmici reprezentacija Hrvatske i Italije. Takav postupak nanio je veliku sramotu i naštetio ugledu Republike Hrvatskoj čije se državne institucije ustrajno zalažu za demokratske, europske i antifašističke vrijednosti. Jednako tako je nanio štetu hrvatskoj reprezentaciji. Vlada izražava veliko nezadovoljstvo zbog nemara organizatora utakmice koji je propustio učiniti sve potrebno da se spriječi takav incident. Policija već poduzima mjere kako bi pronašla počinitelja - priopćili su.

Ostojić: Da se zvijezda ukazala bilo bi viđeno

Incident iz Splita još je jutros putem svog Facebook profila komentirao ministar Ranko Ostojić. - Ma ne j......zid....to samo ukazalo..... - stoji u statusu posljednjeg ministra Ostojića u Vladi, a zatim niže u komentarima piše mišljenje o tome zašto se kukasti križ nije vidio prije početka utakmice s Talijanima: - Vjerovatno neka bivša missica u ime organizatora.... da se zvijezda ukazala bilo bi viđeno.... - napisao je Ostojić.

Karamarko je sinoć na svom Facebooku komentirao kako je atmosfera bila 'kao kod kuće', a naknadno je komentirao i pojavu svastike. - Prijenos utakmice pratili smo u Kanadi na engleskom jeziku. Za sramni incident s kukastim križem, zbog vremenske razlike, doznali smo tijekom noći. Želim vjerovati da je riječ o glupom huliganskom ispadu i da će krivac za to brzo biti pronađen i primjereno kažnjen. Ne želim vjerovati da bi ovo mogla biti duboko smišljena podvala usmjerena na kompromitiranje Hrvatske - stoji na službenom Facebook profilu Tomislava Karamarka.

Reagirali su i iz HNS-a.

- Nećemo dati da nam našu zemlju otmu oni koji crtaju i podržavaju kukaste križeve, nećemo dati da nam našu zemlju otmu ekstremisti, idemo naprijed, zbog naših građana, ali i generacija koje tek dolaze, a među kojima je i Tin, prinova u obitelji potpredsjednika HNS-a i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka - rekla je Vesna Pusić. Cijeli tekst o reakciji HSN-a pročitajte OVDJE.

Glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a (i član nacionalnog Predsjedništva) Gordan Jandroković ocijenio je sramotnim reakciju ministra Ranka Ostojića koji, po "umjesto da radi svoj posao, incident na Poljudu komentira na društvenim mrežama!"

"U ime HDZ-a najoštrije osuđujem ovaj sramotni čin na splitskom Poljudu. Nanesena je golema šteta međunarodnom ugledu RH i hrvatskom sportu. Oni koji su to učinili očito su imali dobre razloge i željeli naštetiti Hrvatskoj. HDZ traži da se počinitelji žurno pronađu i kazne! Od nadležnih državnih institucija tražimo promptne akcije. Isto tako, tražimo odgovornost svih onih u državnim institucijama koji su svojim nečinjenjem omogućili da se ovakvo što dogodi."

Slučaj kukastog križa komentirao je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

- Najstrože osuđujem vandalski čin koji se jučer dogodio na travnjaku Poljuda i bacio ružno svjetlo na važan sportski događaj. Iako sam siguran da se radi o pojedinačnom činu, oslikavanje nacističkog simbola pod kojim je učinjeno najveće zlo u ljudskoj povijesti, od bilo koga i pod bilo kakvim okolnostima, zahtijeva najstrožu osudu i sankcioniranje - rekao je Baldasar.

SDP-ov Peđa Grbin ocijenio je pojavu svastike sramotnom. - Onaj koji je napravio taj kukasti križ nije pljunuo samo na Hrvatsku, pljunuo je na Europu, a bogami i na trud naših dečkiju koji odlično igraju i danas im opet prijeti da zbog nečega što nema veze sa terenom i s loptom ispadnu iz daljnjeg natjecanja. Kratko i jasno, to je sramota - rekao je Peđa Grbin.

Podsjetimo, podnesena je prijava protiv nepoznatog počinitelja, a uzorci trave će biti obrađeni u Centar za krim istraživanja Ivan Vučetić u Zagrebu.

>> Splitska policija podnijela prijavu za kukasti križ na Poljudu!

>> Šuker sazvao izvanrednu konferenciju: 'Nesumnjivo je da ćemo biti strogo kažnjeni'

Komentara 131

ZE
zemljamoja
13:23 13.06.2015.

Neprijatelji Hrvatske kao i 90 te s terorističkim akcijama Labrador nanose štetu Hrvatskoj Ćelije srpske službe u Hrvatskoj dejstvuju

ZE
zemljamoja
13:20 13.06.2015.

Za ovaj sramotni čin trebaju odgovarati policija, službe i glavna osoba odgovorna za sigurnost u Hrvatskom nogometnom savezu Šukeru svoj dio odmah odradi i smjeni tog sigurnjaka

ZE
zemljamoja
13:27 13.06.2015.

Profesionalno odrađena operacija srbijanske obavještajne službe u Hrvatskoj, nije to pojedinac nego cijela dobro organizirana skupina stručnih srpskih obavještajaca. Sto radi SOA, policija Kolinda hitno satovi sjednicu Vlade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije